Concurs de weekend. Despre bărbaţi adevăraţi şi femei adevărate

De mici copii suntem învăţaţi că suntem diferiţi. De alţi copii cu codiţe şi glas mai suav sau, dimpotrivă, de cei cu părul scurt şi cărora, dintr-un motiv sau altul, le place la nebunie să tragă de codiţele respective şi să le pună piedică posesoarelor. După acea creştem, unii chiar ne maturizăm. Cu alte cuvinte, devenim bărbaţi şi femei! Şi ne comportăm ca atare, adică aşa cum am văzut pe la alţii sau prin filme. Avem o imagine de apărat, trebuie să facem lucruri. Trebuie să ştim ce se cuvine şi ce nu. Unii învaţă să meargă la meciuri şi să bea bere cu prietenii. Altele, să meargă la coafor şi să gătească. Şi, cu aceste minunate abilităţi dobândite, ducem o viaţă fericită până la adânci bătrâneţi.

Sau nu?

Asta sunt curios să aflu: în fond, ce este un bărbat adevărat? Dar o femeie adevărată? Cei care ştiu răspunsul să nu mai ezite nici un moment şi să ne lumineze şi pe noi. Premiul pe care-l pot câştiga e deosebit: Julio Cortazar Idolul cicladelor, un volum de povestiri al unuia dintre maeştri genului, genial autor, printre altele, al romanului Rayuela şi al povestirii Funigei, care a stat la baza scenariului filmului Blow-up.

Volumul este oferit şi de această dată de Librăria Book Corner din Cluj, popas inevitabil pentru mine la fiecare ieşire în frumoasa urbe de pe Someş, şi unde vă invit şi pe dumneavoastră…

Cine preia sigla concursului şi o pun la el/ea pe blog, va fi avut, de bună seamă, în vedere la măsluirea acordării premiilor, la tragerile la sorţi trucate şi la celelalte manevre odioase pe care le-am folosit din plin până acum la acordarea premiilor.

296 de păreri la “Concurs de weekend. Despre bărbaţi adevăraţi şi femei adevărate

 1. ora25

  eu cred că e o întrebare capcană. cred că femeile şi bărbaţii adevăraţi sunt cei care umblă cu capul spart, aşa am învăţat eu recent. sau sunt cei care ies întotdeauna la iveală. iar femeile neadevărate şi bărbaţii neadevăraţi au picioare scurte.

  Răspunde
 2. darkclauds

  Eu cred ca diferenta asta dintre sexe nu e chiar atat de clara cum ar dori-o „traditionalistii”. Nu cred ca o femeie adevarata trebuie musai sa stie sa gateasca, partial fiindca eu nu stiu sa gatesc si nici nu sunt o foarte mare fana a acestei ocupatii consumatoare de timp si nervi. Nu cred nici ca un barbat adevarat trebuie sa mearga la meci si sa manance seminte ca sa se incadreze in tipare.
  Un barbat adevarat se recunoaste dupa faptul ca te face, daca esti femeie, sa intorci capul dupa el si asta nu fiindca ti-a adresat o remarca jignitoare sau vreo privire la fel de graitoare, nici fiindca poarta haine de prost gust ci fiindca e natural si impacat cu propria persoana si nu incearca sa joace un rol invatat din reclamele la bere sau la Vodafone.
  In privinta femeilor „adevarate” lucrurile sunt mai complicate. Cunosc femei extraordinare, unele mame, altele femei de cariera, insa stiu si contra-exemple de femei „adevarate” cu intelesul asociat notiunii de „adevarat” pe haifaiv si pitipoanca.org.
  Nu imi plac femeile „adevarate” din reclame fiindca sunt fie prea superficiale fie prea gospodine si plictisitoare.
  Cred ca s-a vazut ca imi doresc foarte tare cartea asta…

  Răspunde
  1. ggl

   Dar un bărbat adevărate trebuie să ştie musai să gătească pentru că altfel depinde de mame, mătuşi, prietene, logodnice, soţii şi în lipsa acestora moare de foame sau mânăncă de la fast food. Deci cu alte cuvinte nu mai e adevărat.

   Răspunde
     1. ataraxia

      @defythewind: de acord cu tine. dar…

      barbatii din ziua de azi stiu sa gateasca in primele lunii ale relatiei ca apoi sa uite subit acest mestesug si sa usuce la cuptor minunatie de pulpa de miel sau caracatita.

      Răspunde
 3. ora25

  întrebarea este dacă un bărbat nu trebuie cumva să fie totodată chiar o femeie adevărată, pentru a fi adevărat. şi nu ar trebui scăpate din vedere nici femeile bărbate. acelea sunt adevărate? sau adevăraţi? când sunt…

  Răspunde
  1. unicoarna

   o, da! asta imi doresc eu sa fiu, cand voi fi mare 😀 o femeie barbata! mai degraba decat o femeie adevarata.

   (mai ales pentru ca in viziunea mea – a fi „femeie adevarata” presupune sa ai de la 3 copii in sus, sa speli izmene de mana si sa te parui cu oricare femeie ar indrazni sa-i arunce ocheade lu’ barbata-tu 😀 😀 😀

   o femeie barbata e una care nu se teme sa ia viata’n piept de una singura cu tot ce implica treaba asta!

   la barbati ne mai gandim…

   Răspunde
   1. ora25

    da’ măi, tre’ să mă interesez într-o zi, să cumpăr o pereche de izmene şi să le spăl aşa, de mână, doar să văd dacă sunt în stare. cred că e o experienţă cu totul religioasă. 😀

    Răspunde
    1. ataraxia

     unicoarno, de cand s-a inventat masina de spalat rufe au aparut alte prioritati la spalat!

     de exemplu, masina. tb sa inveti ce detergenti si ce bureti speciali sa cumperi, sa freci masina bine bine fara sa lasi vreo zgarietura, iar apoi sa-i dai si luciu. atentie, orice semn mic de orice fel este descalificat.

     da, s-au inventat si spalatoriile automate dar cum barbatii gatesc sa ne impresioneze asa am putea sa spalam si noi masina daca vrem. dar NU vrem 😀

     Răspunde
 4. Ihriel

  Cred ca fiecare dintre noi este un mic Procust in evaluarea autenticitatii unui gen sau altul, ceea ce face imposibila o concluzie unanima.
  Propun sa se infiinteze niste reguli de validare a barbatiilor si femeilor, astfel incat sa fie eliminata problema defectelor de fabricatie educatie

  Răspunde
 5. ora25

  eu propun o validare universală şi lipsită de reguli – se rezolvă problema mult mai uşor. de fapt nici nu va trebui să mai ştim cine e bărbat sau femeie. câtă vreme for fi adevăraţi.

  Răspunde
 6. darkclauds

  De Cortazar am citit Sotron si tocmai citesc „Cat de mult o iubim de Glenda”. Ce coincidenta ca ai „scos la concurs” o carte perfecta pentru a-mi completa colectia.
  Eroinele lui Cortazar imi par genul de femei adevarate insa am dubii in privinta eroilor…

  Răspunde
  1. ora25

   eu de la cortazar am aflat că un bărbat adevărat e acela care nu stoarce niciodată pasta de dinţi de la capătul cu tiv, ci strânge direct de la mijlocul tubului, strâmbându-l. aşa scria în cartea aceea şotronelă.

   Răspunde
 7. mihaela patrascanu

  Din punctul meu de vedere un barbat adevarat este cel care stie in primul rand sa ASCULTE o femeie si pentru care copiii sunt mai presus de orice(tatal meu e un barbat adevarat).
  O femeie adevarata credk este aceea care nu se taraste atunci cand cade jos,care nu se lasa pacalita de compromisuri ,care stie sa spuna un ”NU”hotarat ,care nu renunta niciodata la visul ei convinsa ca se va indeplini in ciuda tuturor ostilitatilor aparute in cale dar mai ales o femeie adevarata trebuie sa stie ca este o VALOARE pt societate…

  Răspunde
  1. holicica

   Aham. E drept, DUPĂ O ANUMITĂ VÂRSTĂ, UN BĂRBAT ADEVĂRAT/ O FEMEIE ADEVĂRATĂ POARTĂ UN ALT NUME
   (moamaaa, ce faine’s majusculelelee!!!!!! si semnele exclamarii!!!)

   Răspunde
 8. mihaela patrascanu

  Bai Alex numa’ carti din astea pui aici,asa cu copertile care iti fac cu ochiu’…numa’ ca sa imi faci mie in ciuda…

  Răspunde
 9. mihaela patrascanu

  @ora
  fiecare cu parerea lui…dar nu cred k ai fi bucuroasa sa gasesti un barbat exact pe dos
  @darkclauds
  n-ai inteles aluzia mea…

  Răspunde
 10. iarina

  Interesant e că uneori bărbaţii adevăraţi şi femeile adevărate nu au sine qua non legătură cu adevărul, ci cu un non sine qua-litativ şi măsluitiv. Adică Alex Moldovan, chiar dacă e un bărbat adevărat, poate măslui acest joc:)

  Răspunde
 11. ggl

  Bărbaţii adevăraţi merg pe mare şi se luptă cu furtunile, zboară în avioane, planoare, navete spaţiale, caţără versanţi abrupti, cucresc vârfuri înalte, coboară în adâncurile oceanului, explorează continente îngheţate, traversează pacificul într-o barcă, participă la Vendee Globe, NU participă la conflicte armate, etc. Şi în primul rând supravieţuiesc acestor încercări. Femeile adevărate fac aceleaşi lucruri cu deosebirea că sunt femei deci mai trebuie să depăşească în plus şi fazele cu fustiţe, codiţe şi făcut copii.

  Răspunde
 12. smara

  pentru mine, un bărbat adevărat e un bărbat care știe să trăiască singur cu eleganță. asta e valabil și la femei. atunci se întâmplă ca bărbatul (sau femeia) să te primească ca pe un dar, adicătelea ca pe un cadou frumos și inutil , nu ca pe un robot de bucătărie.
  puțintel off-topic, cred că ora25 are dreptate – bărbații și femeile neadevărate au picioarele scurte.

  Răspunde
 13. cristi c.

  ATENŢIE!!! acesta este răspunsul câştigător (şi totodată adevărul, detalii, în fine…): bărbaţii adevăraţi sunt cei cu păr lung şi negru pe care-i iubesc femeile adevărate şi inteligente care scriu pentru revista elle.
  după carte vin eu personal, cât de curând. te rog nu te deranja.

  Răspunde
 14. Pingback: feminin-masculin « muzikamagika

 15. Zvârluga. Bond

  Bărbaţii adevăraţi şi femeile adevărate sunt oameni, tot timpul.

  O diferenţă este că, la început, bărbaţii au ieşit din femei şi apoi, pe parcursul vieţii, ei încearcă să intre în femei, în căutarea adevărului existenţei lor comune şi a înţelegerii celorlalte diferenţe.

  Răspunde
 16. vic

  avind in vedere ca adevarul este o notiune relativa, rezulta prin inductie ca si ce vrea alex…

  ei sunt adevarati intr-un environment si neadevarati in altul.
  adica, mai explicit uneori gri alteori mauve.

  putem filozofa asa pina ne blegim si ofilim de tristete.

  Răspunde
 17. Zvârluga. Bond

  Şi cei care încearcă să intre în alţi bărbaţi, au ieşit din femei.

  (Hei, dar i-am cuprins şi pe ei, mai sus, la oameni adevăraţi. :P)

  Eram sigură că o să întrebi asta, dar a curs inevitabil şi mi-a fost lene să mă împotrivesc în scris.

  Reformulez:

  O diferenţă este că, la început, toţi bărbaţii au ieşit din femei şi apoi, pe parcursul vieţii, ei încearcă să intre în femei şi în alţi bărbaţi, în căutarea adevărului existenţei.

  Să ştii că nu mai scriu altceva, dacă mă iei acum cu operaţii de schimbare a sexului. 🙂

  Răspunde
  1. ggl

   Adevărul existenţie l-a enunţat deja Descartes (un adevărat), deci nu văd ce rost mai are căutarea lui prin diverse scorburi…

   Răspunde
 18. Zvârluga. Bond

  Bărbaţii adevăraţi şi femeile adevărate sunt oameni, tot timpul.
  Rămân la asta. Pentru că, de fapt, atunci când încercăm să aducem argumente, nu facem decât să ne privim subiectivitatea în oglinzi, imagini pe care încercăm să le apărăm în felul nostru.

  Nu există criterii universal-valabile care să ne delimiteze strict. Nu mai putem spune cu nonşalanţă că există chestii pe care le fac doar femeile sau doar bărbaţii (aş fi spus că femeile nasc, dar poate în următorii zeci de ani, se va insemina şi un bărbat, ce ştiu eu…)

  Bărbaţi şi femei suntem, iar singurul adevăr care ne uneşte este că, dacă odată am locuit împreună în acelaşi corp (mitul androginului), de când ne-au despărţit zeii, aşa cum ne-am născut vom şi muri, pentru că şi unii şi alţii ne raportăm la timp, ăsta e adevărul nostru comun.

  Iar întrebarea ta nu are un răspuns adevărat, ci doar darul de a da naştere la întrebări diferite. 🙂

  Răspunde
 19. darkclauds

  Mi-am dat seama ca nu am nici o sansa reala de a castiga concursul asta din trei motive:
  1. Nu am preluat sigla
  2. Nu mentionez cu fiecare ocazie cat de mult imi plac pisicile
  3. M-am luat prea in serios incercand sa raspund si nu am reusit decat sa atrag blesteme subtil deghizate sub forma de urari.

  Si 4: am mai castigat pe aici o carte grozava pe care tocmai o citesc.

  Răspunde
  1. alex moldovan

   😀 😀
   1. preia sigla
   2. cine mai menţionează asta…?
   3. tocmai ăsta e secretul aici: să nu te iei în serios (da’ să nu mai spui la nimeni, că e secret!)
   4. deci îţi place cartea!

   Răspunde
   1. ultimulunicorn

    1. eu am preluat sigla, da bine pe blog 😉
    2. eu abia de am renuntat sa mentionez cat de tare imi displac 😀
    3. eu nu ma iau in serios nici la mine pe blog.
    4. eu am castigat 2 carti grozave pe care le-am si terminat.

    😀

    5. imi place sa ma bag in seama, dar daca nu castig concursul asta, e cazul sa iau o pauza si sa ma refac.

    ps
    asta nu este in nici un fel o amenintare sau incercare de a influenta juriul din capul lui Alex.

    Răspunde
   2. darkclauds

    1. Nu, desi e haioasa. Ma opun sistemului si dau lumii impresia ca pana la urma concursurile tale nu sunt masluite.
    2. Nu spun ca iar primesc „urari calduroase”
    3. Stiu, faceam un efort de dragul lui Cortazar
    4. DA

    Răspunde
 20. holicica

  Pfoaileiii…moamă, ce temă!

  Un bărbat adevărat e ăla care cunoaşte psihologia femeilor false şi o femeie adevărată – aia care n’o trădează 😀

  Răspunde
   1. unicoarna

    ERATA – ma refeream la comentariul asta –

    „Un bărbat adevărat e ăla care cunoaşte psihologia femeilor false şi o femeie adevărată – aia care n’o trădează”

    autor holicica 😀

    Răspunde
    1. ataraxia

     nu mai vreau barbati care sa stie din astea cu psihologie, TEORIA comunicarii etc. refuz categoric. fetelor, fugiti de ei ca de naiba. asta ca sa fim in ton cu revista elle.

     Răspunde
     1. ultimulunicorn

      atunci revin – ca tot am promis, si zic asa:

      un barbat adevarat e acela care nu se teme sa stea cu nevasta si cu soacra in casa.

      Răspunde
     1. ultimulunicorn

      ba bine ca nu! femeile adevarate beau vin rosu si ocazional cate o tarie… dar numai sub supravegherea barbatului, dupa ce s-a culcat soacra 😀

      femeile barbate – elle beau cosmopolitan cu prietenele 😉

      Răspunde
 21. Ihriel

  Barbatul adevarat (ca si femeia din aceeasi categorie), privit dintr-un anumit unghi, nu este nici mai destept sau mai frumos decat media, insa el se aseamana un pic cu nebunul: are o deficienta in a se autopercepe ca fiind diferit de ceilalti.

  Răspunde
 22. defythewind

  Vai, Alex, ce intrebare desueta, acum cand toate lucrurile sunt amestecate si nu poti sti exact care si ce e pana nu iti declara asta raspicat.

  Dar pentru ca azi ninge si ma simt putin melancolica am deschis cutia cu tub catodic. M-am uitat la filmulete siropoase si m-am amuzat o vreme pe seama imaginii holiwoodiene a barbatului adevarat: cariera de succes, atletic, romantic, dinti perfecti, tot parul in cap chiar si la 70 de ani, indragostit nebuneste de o singura femeie adevarata, gratioasa, sensibila, iertatoare (pentru ca barbatul adevarat intotdeauna face cate o boacana).

  Răspunde
  1. ora25

   adică valentin de la sălcuţa nu-i bărbat adevărat? drept e că avea doar două vaci şi că nici măcar nu le chema pe vreuna sâmbotina. da’ eu ştiam că bărbatul adevărat s-a născut la sat.

   Răspunde
   1. defythewind

    Ah, depinde. Daca e sa ne luam dupa filmele americane, valentin ar trebui sa fie cowboy. Sau vacar. Si sa plece la final, lasand femeia adevarata intr-un bordei din mijlocul pustiului.

    Răspunde
    1. ora25

     păi de-aia nu e bine să ne luăm după ele. mai ales că la sălcuţa nu există televizor. bine, există un cămin cultural unde se fac nunţi. în plus, valentin nu pleacă, el mă aşteaptă pe mine, să mă retrag la sălcuţa în plină glorie. 😀

     Răspunde
 23. amanda13

  hmmm, daca tot s-a incins discutia eu as porni in sens invers – ce nu este un barbat adevarat sau o femeie adevarata si intreb si eu in care sens?

  fiindca ar fi punctul de vedere 1. genetic – un barbat care nu e adevarat nu are toti cromozomii acasa. sau o femeie neadevarata are cate ceva in plus, este cam ca „tanti” aia alergacioasa, caster semenya sau cum o fi chemand-o.

  2. sexual un barbat neadevarat si o femeie neadevarata nu se supun cutumei speciei. cam ca elton john de pilda. sau ca unii care poate nu sunt „pe invers”, insa nu au… cu ce…

  3. cultural (+moral) le iau impreuna fiindca toate tin de reprezentarile mediului in care fiecare dintre noi ne nastem si aici sunt diferente enorme – intre un musulman care nu e barbat adevarat fiindca nu are nu stiu cate sotii sau una care tot prin zona aia nu poarta burka si unul care fie bate, fie inseala, fie nu-i politicos, fie nu poate intretine nu stiu in ce fel familia, fie are comportament efeminat, fie este transvestit (+ variantele feminine de la mama denaturata pana la feminista calarind un tractor). si ce faci atunci cu metrosexualii sau cu femeile „de fite”? ce faci cu damele de companie si cu gigolooii? ce faci cu cei care isi vopsesc parul sau cu cei care la un moment dat lasa totul in spate in numele unei noi iubiri?

  in fine, cu mici variatii si interpretari cam oricine la un moment dat poate sa nu fie „adevarat”. inseamna asta ca suntem mai toti… falsi?

  Răspunde
  1. ora25

   eu aş propune să lărgim umpic sfera de discuţii de care ne este atât de teamă şi să ne întrebăm ce e o femeie şi jumătate. dar un bărbat şi jumătate?

   Răspunde
 24. amanda13

  @ defythewind nu intotdeauna. cand vine vorba despre astfel de generalizari, cred ca este mai usor s-o iei in sens invers

  @ alex moldovan. in functie de cultura si de context. asa cum am spus, indiferent de abordare, toti putem sa fim la un moment dat neadevarati si invers atata vreme cat un model absolut nu exista.

  Răspunde
  1. defythewind

   Ai dreptate. Ma refeream la „Sus domestica”, binecunoscutul porc domestic. Cica ar exista prin Asia si un „Sus barbatus”.

   De fapt, barbat provine din lat. barbatus, adica barbos. Adica am rezolvat misterul barbatului adevarat. 😀

   Răspunde
   1. ggl

    Mister = să descoperi după ani că bărbatu-to e traficant de droguri/arme/femei şi să afli asta de la poliţie, după ce l-au încuiat. Cheerful.

    Răspunde
 25. coreamor

  femeia adevarata e cea pe care o imita si la care tinde travestitul. e femeia zugravita de Almodóvar, e cea cu hormoni 100% feminini, care n-ar intoarce in veci capul dupa alta femeie. femeia adevarata tre sa faca si copii, sa-si indeplineasca menirea de mama, pe aia de sotie, pe aia de gospodina etc etc.
  barbatul adevarat trebuie sa se scarpine constant… undeva (stiti voi unde), sa mearga precum John Wayne, sa aiba cojones (in sensul de curaj in orice situatie), sa bea tarie, sa scuipe pe trotuar :). el invarte femeia adevarata de des’te, ce zic femeia, zeci, sute, fapt cu care se lauda la toate coluturile, ca de-aia e barbat adevarat. el uraste gay-ul, l-as storcosi cu bocancul daca ar putea, miroase a cal daca nu se spala trei zile si bea tutun, vorba lui Moromete, ca sa dea impresia ca e mai dastept. 🙂

  Răspunde
  1. amanda13

   hmm, definesti o specie de femei pe care o vad aici in ghetto, cu 5 plozi dupa ea si nema barbat. fiindca barbatul este indeobste fie prins in activitatile descrise de tine, fie ocupat cu finantarea lor fie… cu plata lor.

   de pilda azi dimineata, o cladire a unei companii de aici a fost sparta. faza haioasa a fost nu doar ca hotii si-au parcat masina in fata unei alte firme care avea camere de luat vederi, insa s-au chinuit probabil cateva ore un gard de protectie ca sa ajunga la o usa minuscula a unui depozit pe cand usa principala era deschisa. au furat ei ce-au furat pana ce le-o picat si telefonul mobil la locul faptei. iar ca lucrurile sa fie complete si-au amintit de el dimineata cand s-au intors la aceeasi firma ca sa, vezi doamne, depuna un job application 🙂

   in fata politiei au declarat ca nu aveau bani de bere…

   aceia sunt barbati adevarati, nu? mari, tineri, cu mult curaj si rebeli 🙂

   dar nu cumva ii putem numi si bizoni? si atunci ce facem, definim barbatul sau bizonul? 😛

   Răspunde
 26. defythewind

  Vai, nu! Tocmai asta e si scopul discutiei, sa deosebim barbatii adevarati de baietei si fetitele de femei adevarate, pentru a alege din prima categorie. Si asa traim cu totii fericiti!

  Răspunde
        1. defythewind

         Nu, dar nu se va jena sa isi etaleze veleitatile de femeie adevarata intr-o relatia. Adica va avea o opinie. Pe care si-o va impune. Si va avea dreptate, pentru ca e o femeie adevarata. 😉

         Răspunde
 27. ataraxia

  dupa ce am dat un tur prin milioanele de comentarii, vreau sa incept prin a va spune ca NU am cartea si ca imi doresc si eu sa-l citesc pe dl. Cortazar. apoi sa va salut 😀

  De-al lugul vietii (hehe, maica) am apreciat diverse calitati ale barbatilor: salbatici, sportivi, romantici, corporatisti etc in functie de stadiul la care ma aflam si eu, probabil.

  ce m-am surprins admirand acum vreo 2 saptamani? la supermarket un tip inalt (cam rar pe aici) si frumos (si asta mai rar), imbracat smart-casual, postura impozanta, calm, privire inteligenta. Bon, nimic deosebit pana cand ce vad dupa caruciorul plin de cumparaturi. O fetita mica la vreo 4 ani, carliontata si foarte frumoasa. Dialogul dintre cei doi, maturitatea si gingasia fetitei, si fericirea de pe chipul acelui barbat care nu facea ca un clovn pe langa ea, m-au dat efectiv pe spate.

  se pare ca am ajuns la stadiul cu ceasul biologic :)))))))

  ar tb sa mentionez ca nu am o deosebita atractie pentru copii, nu ma schimonosesc pe langa ei si exista o calitate pe care am apreciat-o intotdeauna la barbati: postura, calmul si vorbele bine alese.

  Răspunde
  1. ataraxia

   ce ma bucur sa aud asta de la un barbat. eu ma pregatesc sa ies din lumea fascinanta a ciorbelor si a mancarurilor ce se pregatesc in mai mult de 20 de minute (exclud timpul la cuptor). se cheama Time Management 😀

   Răspunde
 28. ataraxia

  eu cred ca un baiat devine barbat, sau incepe sa devina barbat, cand se desprinde de mama. initial am vrut sa spun cand pleaca de acasa, dar nu este suficient. am vazut barbati care nu mai locuiau cu mama dar inca ii legau cordonul ombilical.

  Răspunde
  1. coreamor

   si eu am vazut, din nefericire! si ce cordon ombilical, bleahhhh!!!!ii alegea maica-sa hainele, i le cumpara si i le aducea la bucuresti, impreuna cu sufertasul de mancare si probabil scutecele (era student la filosofie!!!!!!!!!! 20 si ceva de ani)

   Răspunde
   1. ataraxia

    sa vezi unul din asta la 30 si ceva de ani…

    si am observat caculmea astia sunt si cei mai pretentiosi 😀

    Răspunde
 29. ataraxia

  aici nu am ce spune. pt tine gatitul pare sa fie cum este pentru altii un joc pe calculator sau un meci de fotbal.

  dar as vrea sa te vad peste un timp in urmatoarele conditii: sa gatesti doar tu, sa decizi doar tu meniul, sa faci doar tu cumparaturile, felina ta sa nu aibe chef de ceea ce ai gatit tu chiar daca a iesit bun, sa trebuiasca sa renunti la alte lucruri pe care ai vrea/trebui sa le faci pt cumparaturi+gatit. repet, asta pentru o perioada mai lunga de timp.

  Răspunde
 30. ataraxia

  @iarina: cred ca dependenta de cel de langa tine poate avea efecte urate pe termen lung: de la banala monotonie, la sufocare, gelozie si imposibilitatea de a o lua de la capat…

  in rest, suna foarte romantic 😀

  Răspunde
 31. Lanternativa

  Oi, ce chestii complexe. Foarte complexe, indeed.

  Sa fie oare barbatul si femeia, ambii adevarati, acele fiinte incapabile sa se defineasca pe ei insisi?

  Must try harder ppl 😀

  Răspunde
 32. decefierbeoanainmamaliga

  moama, am deschis si eu acum pagina concursului si am dat peste istoria filozofiei genurilor.. cred ca o femeia adevarata este Ora 25, iar un barbat adevarat este cel care recunoaste acest lucru si inmaneaza premiul celei care a rostit adevarul :p
  Tudor Vianu parca spunea ca „omul este un animal care amana”, prin urmare o femeie adevarta este cea care amana sa se gandeasca la cat de adevarata este si un barbat adevarat, de asemenea 😀

  Răspunde
  1. ora25

   :))))) mie mi-e frică să fiu aşa ceva. şi chiar dacă nu mă vedeam inculpată, zic că mai bine premiul să îl câştige cel/cea mai neadevărat(ă).

   Răspunde
 33. ultimulunicorn

  am avut o revelatie – Moromete este arhetipul barbatului adevarat!

  si Victoria Lipan este femeia adevarata!

  Răspunde
  1. defythewind

   N-as spune „adevarat”. Poate traditional. Oricum nu corespunde cu standardele zilei de azi. Femeia batuta, codependenta si barbatul flecar. Mai exista, dar nu cred ca ti-ai dori sa fie acestea trasaturile definitorii.

   Răspunde
    1. defythewind

     Aici nu te pot contrazice. Am citit cu greu romanul acela si n-am asimilat nimic din mult comentatul sau spirit filozofic. Dar flecareala sigur exista pe acolo.

     Răspunde
     1. ggl

      O fi fost iarnă, era frig afară şi oricum ar fi fost acoperit de zăpadă deci nu l-ar fi găsit uşor fără proper forensics.

      Răspunde
 34. iarina

  Mi-e prieten bărbatul adevărat, dar mai prieten – adevărul: cînd doarme, acestui bărbat îi ies prin pori vise în care stă ghemuit în alte vise dezadevăratedezahăr. Şi lacrimile lui din somn mi se aşază în colţul ochiului. Asta pentru că eu nu sunt o femeie adevărată.

  Răspunde
 35. decefierbeoanainmamaliga

  soarta-i o femeie adevarata.
  refuz sa cred ca Vitoria s-ar fi lasat batuta de barbat, naratoru’ i-a pus replici din astea ca sa prinda la publicu’ amator de scene OTV…

  Răspunde
 36. deedy

  Observ ca mitul androginului e foarte bine cunoscut publicului larg de pe acest blog. Asa ca am sa trec direct la explicarea rezolvarii problemei. O lema, in final, pentru unii, dupa cum am observat, insa o teorema perfect explicabila in urmatoarele randuri:
  Dupa crearea androginului, Creatorul (puneti ce nume doriti, in functie de ateismul fiecaruia) a observat ca lucrurile nu merg foarte bine cu aceasta unica fiinta. Tristetea ancestrala care il coplesea, singuratatea in care isi desfasura activitatile sexuale, con amore si con dispreto fiind sigurele viteze pe care le cunostea, l-au determinat pe Creator sa taie organul sexual mai proeminent, mai lung si mai semet si sa-l arunce in aer (in sus, in aer, nu va speriati!) Apoi sa desparta restul fiintei in doua. Iar Creatorul-arbitru a decis asa: fiinta care prinde organul (dupa cum doreste!) se va numi barbat. Intr-adevar, una dintre jumatati a prins respectiva podoaba. Cealata, de atunci, e in permanenta cautare.

  Răspunde
 37. cristi c.

  vă sugerez să nu vă mai stresaţi cu concursul. ştiu din surse cât se poate de sigure că premiul a fost deja acordat (mai ceva ca la eurovision, ce mai…). a da, şi nu eu sunt fericitul câştigător.

  Răspunde
 38. mihaela patrascanu

  te ajut si io:io nu am castigat niciodata nimik in viata:a trebuit sa cumpar ,sa cersesc,sa fur…dar de castigat ioc!sunt ghinionista rau…

  Răspunde
 39. literelibere

  eu nu cred ca exista femei adevarate si barbati adevarati. cred chiar ca aceste concepte sunt periculoase pentru ca ne duc automat la esenta.

  cred ca exista doar fiinte umane adevarate.

  Răspunde
 40. darkclauds

  Of, am lipsit in weekend si cred ca iar am pierdut firul concursului. Am vazut ca zarurile au fost aruncate insa ma intreb daca imi cresc sansele pe lista de rezerve la premiu daca spun ca am fost sa-mi vizitez pisica exilata in provincie? Eu nu am cumparat-o, am gasit-o pe strada acum multi multi ani…

  Răspunde
  1. ggl

   … şi ai exilat-o în provincie.

   Deşi dacă aş fi pisică nu mi-aş dori să trăiesc în Capitală cu nimic mai mult decât nu-mi doresc nici ca om. Deci până la urmă cred că i-ai făcut un bine pisicii.

   Răspunde
   1. darkclauds

    Matza are o curte imensa la tara, trei generatii de urmasi si o viata extrem de fericita (nu ca asta m-ar ajuta sa castig cartea de la Alex..)

    Eu am fost exilata in „capitala” insa stau foarte aproape de iesirea din oras, o data pe saptamana merg sa lucrez la 120 km distanta si nu petrec nici un weekend pe aici.

    (Acesta este manifestul meu impotriva unui oras cu care nu ma identific si care nu va fi niciodata „acasa”)

    Răspunde
    1. iarina

     M-a inspirat darkclauds. Cred că bărbatului adevărat şi femeii adevărate le-ar trebui un exil numai al lor. Să-i trimitem, aşadar, acolo.

     Răspunde
 41. alex moldovan

  Cred că lumea e plină, din păcate, de bărbaţi adevăraţi şi femei adevărate, adică acele fiinţe capabile să se definească şi să se comporte ca atare. Eu, unul, prefer să am de-a face cu oameni. Două au fost răspunsurile care s-au apropiat cel mai mult, adică pe jumătate :D, de spiritul întrebării. Prin urmare, litere libere primeşte Idolul cicladelor (pentru partea cu „aceste concepte sunt periculoase”), iar zvârluga un premiu de consolare – Thomas de Quincey, Opiniile unui opioman englez.
  Menţiune specială pentru Gabi Giura, care a pus punctul pe i pe Facebook: „un bărbat adevărat este cel ce ţine telecomanda lângă el. O femeie adevărată este cea care mai bine face o tocăniţă bună decât să-şi piardă timpul cu cititul (unei cărţi, fireşte)”.

  Răspunde
    1. defythewind

     Pe mine ma deruteaza complet perceptia voastra asupra barbatului adevarat/ femeii adevarate. Din cate s-au spus aici, as putea trai doar cu unul neadevarat…sau fals, sau nebarbat. Toti ati venit cu imaginea aceea casnica invechita, subliniind doar aspectele care il brutalizeaza si il indeparteaza de ideea de masculinitate. Ma deprimati, zau.

     Răspunde
       1. alex moldovan

        Nu mă deranjează termenii aceştia, ci ideile din spatele lor şi, de multe ori, persoanele care li se conformează. Eu nu mă privesc ca bărbat, ci ca om. Mi se pare o teorie destul de simplu de priceput.
        Nu înţeleg ce legătură are sexul – sau lipsa lui 😉 – în povestea asta: vorbim despre nişte constructe sociale, despre nişte imagini.

        Răspunde
         1. alex moldovan

          Păi ar fi fost cam simplu, nu crezi ;)? Aşa am aflat mult mai multe decât dacă aş fi dus frumos lumea de mânuţă direct la ţintă, ceea ce nu stă deloc în intenţia mea.

          Răspunde
          1. defythewind

           Ma gandeam ca asta vei spune. Intr-adevar, a fost mai amuzant, dar lucrurile au luat-o razna in asemenea hal, incat mi-a pierit orice chef sa imi exprim parerea. M-am rezumat la incercarea de a deslusesi ce li s-a nazarit celorlalti.

           Si daca ai intrebat de barbat/femeie, desigur te asteptai si la aparitia comentariilor pe marginea notiunilor de masculinitate/feminitate. Pana la urma o definitie corecta contine genul proxim (in cazul acesta oamenii adevarati) si diferentele specifice (iar aici lista a fost destul de lunga, s-a vazut).

           M-ai facut curioasa care sunt ideile referitoare la masculinitate/feminitate care te deranjeaza.

  1. holicica

   Felicitari, felicitari, celor 2 dne/dre castigatoare! Pardon, celor doua finite umane castigatoare, ca doar nu ‘apuc sa felicit conceptele.
   in pacate, eu una nu va cred.
   Si cand va ganditi la o fiinta umana adevarata, va vine’n minte un barbat sau o femeie? Ca doar nu va vine’n minte un inger. Pisica se vede bine ca iese din discutie.
   😀 😀

   Răspunde
    1. alex moldovan

     Îmi vine în minte persoana la care vreau să mă gândesc. N-am spus că nu există bărbaţi şi femei, ci că „bărbat adevărat” şi „femeie adevărată” sunt nişte constructe sociale şi culturale.

     Răspunde
      1. alex moldovan

       În măsura în care standardele de frumuseţe şi bunătate diferă de la o epocă de alta, da. Pentru partea a doua, ar trebui să recurgi la nişte contraceptive conceptuale, desigur :D.

       Răspunde
        1. ora25

         eu vorbeam cu holicica, ea se chinuia cu frumoşii, da’ mi se ordonează comentariile mai original aşam. 🙂

         holicic, felicitări, oricum! important e să participi, vorba lu’ sandra bullock 😀

         Răspunde
         1. holicica

          :)) :)) chiar la el ma gandeam. da’ credca’i o scapare si’acolo… (cel putin prin) prin provincii, om e barbatu’. propun schimbarea sintagmei in „fiinta umana frumoasa”.

          sandra bullock era? intotdeauna o confund cu hugh grant 😀

          chiar, alex, o zmeura, ceva, nu ne dai si noo? macar cand mai dam cu contraceptu’n dreptu’ 😀

          Răspunde
          1. ora25

           oricum bullock e un nume foarte gingaş. mă inspiră! propun schimbarea sintagmei în „fiinţă inumană gingaşă”, pentru că şi omul e o noţiune limitativă & discriminatoare. (ia să vă fi născut buloci ori hiughi!)

 42. mihaela patrascanu

  hmmm…odata ziceai k nu este premiu de consolare,k sunt destule in viata…are dreptate cristi c….aici chiar totul este masluit..oricum felicitari castigatorilor!!!

  Răspunde
 43. Pingback: XXIX – androginul « Vrăji's Fantastic World

 44. ora25

  după acest trackback spectaculos, nu mai putem spune decât că în spatele fiecărei fiinţe umane, se află o fiinţă inumană 😀

  Răspunde
 45. ora25

  hiii, ai editat spatele fiinţei inumane care stătea în spatele fiinţei umane? 😀 acu’ au apărut nişte puncte să ştii. negre!

  Răspunde
  1. defythewind

   You’re beating around the bush. Da asa-s baietii, se umfla in pene si sugereaza subiecte incitante, iar cand vrei sa porti o discutie serioasa si la obiect devin rusinosi si vagi…

   Răspunde
    1. defythewind

     Bine, sa zicem ca nu adopti ideile altora. Ce alegi in schimb? Dar mai ales, cum? Si de ce ar fi sistemul tau mai bun decat al altora?

     Si sa nu spui ca n-ai nici o opinie clara. Diferentele intre sexe exista. Desi am depasit perioada femeii la cratita si barbatului la serviciu, si am inteles ca suntem cu totii la fel de predispusi la infidelitate, distrugerea unor mituri nefondate nu sterge complet purul adevar – am fi ipocriti sa spunem ca nu avem niste trasaturi anatomice si psihologice care ne diferentiaza.

     Răspunde
     1. alex moldovan

      Repet ce-am zis deja mai sus: „N-am spus că nu există bărbaţi şi femei, ci că “bărbat adevărat” şi “femeie adevărată” sunt nişte constructe sociale şi culturale.” La care eu aleg să nu ader.
      Bine înţeles că suntem diferiţi. Dar nu vreau să fiu asociat cu toţi ceilalţi bărbaţi din lume pe baza unor trăsături anatomice – fie ele psihice sau fizice – care mi se par irelevante.
      Şi n-am spus nicăieri că „sistemul” meu e mai bun. Nu caut prozeliţi; pur şi simplu asta e părerea mea.

      Răspunde
      1. defythewind

       Damn, u’re boring. Am inteles ca e parerea ta, pur subiectiva, aplicabila doar la scara restransa, nu e nevoie sa repeti. Poate iti vine greu sa crezi, dar chiar ma interesa cum privesti problema in detaliu pentru ca mi s-a parut ca te contrazici undeva in afirmatii.

       Nu stiu de unde ti-a venit ideea ca ai putea fi asociat cu toti ceilalti barbati din lume si pentru alte motive decat cele strict anatomice. 😛

       Oricum, mi-am cam pierdut interesul. Ttyl!

       Răspunde
 46. unicornu' un adevarat fiint

  deci n-am castigat nici eu, nici holicica, nici moromete, nici Vitoria Lipan… nici „Avatar”…

  am zis ca iau o pauza, dar m-am razgandit.

  femeie adevarata e Kathryn Bigelow, iar barbat adevarat e fiintul ala care dezamorsa bombe pe banda rulanta!

  felicitari fiintelor adevarate care au castigat de data asta.

  de data viitoare ma enervez 😀

  Răspunde
 47. Zvârluga. Bond

  O felicit şi eu pe literelibere.

  Mulţumesc mult participanţilor, pentru felicitările adresate. Lui Alex, librăriei Book Corner şi pisicii de Cheshire, pentru darul care mă face s-o concurez la zâmbet.
  Recunosc, e o consolare fermecătoare şi surprinzătoare, nici n-aş fi avut cum să mă mai supăr. :)))

  Îmi pare rău că nu pot trece să-mi iau iau premiul chiar din librărie, pentru că nu-s din localitate.
  Se poate să mi-l trimiteţi şi mie acasă, cu autograful pisicii de Cheshire? 🙂

  Hmmm, văd că ninge şi am primit o carte. Am impresia că a venit iar Crăciunul. 🙂

  Răspunde
 48. ora25

  duuuamne ce mi-a mai plăcut acest concurs. aş mai vrea unul despre dan puric, altul despre democraţie, încă unul despre români, apoi unul despre moralitatea artei, iar apoi unul despre încotro ne îndreptăm. 😀

  Răspunde
  1. Lanternativa

   @ ora25: da, da, ar fi foarte tare. Ma intreb insa de ce sa fie mai multe concursuri cand tematicile propuse de tine ar fi perfecte pentru un singur concurs. As propune si Evul Mediu caci se pare ca e la moda 😀

   Ppl, sincer sa fiu, acesta a fost cel mai fun concurs de pana acum.

   Răspunde
    1. ora25

     deci s-a înţeles că diferenţa dintre nurture and nature este ca dintre alma mater şi palma mater? ei, ce mă bucur! (simt un miros de prunc curat 😀 )

     Răspunde
   1. ora25

    păi mai multe! ca să ne perfecţionăm! dar un concurs medieval ar fi minunat. cu cartofi prăjiţi pe rug şi cu vrăjitoare comestibile. 🙂

    Răspunde
 49. literelibere

  alex, in graba in care am comentat, s-a strecurat o greseala. pls modifica in comentariul meu : „cred chiar ca aceste concepte sunt periculoase pentru ca ne DUC automat la esenta. multumesc si scuze 🙂

  Răspunde
    1. holicica

     Oh, da. Esenţa de rom e quintesenţa. Numa’ Mircea Ionescu-Quintus e de vină.
     Inclusiv la chestia cu vina lu’ Vania, pe care’o şi întrece. (Bine, ar mai putea’o întrece doar evreii şi bicicliştii. şi KFC vrăjitoarele).

     Răspunde
          1. holicica

           haaa, asa deci! pai vad ca de ieri, de cand mi’am pus’o la status, a facut audienta record (ieri avea 213 views, azi 539) . hai sa crestem cotele!

   1. ora25

    cred că îi va fi mai greu ca niciodată 😀 . nu de alta, dar mai întâi ar trebui să mă bage în ele! un adevărat chin!

    Răspunde
 50. Pingback: 2010 in review « alex moldovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.