Lumină din lumină

Lumina monocromatică este o radiaţie electromagnetică perfect sinusoidală. Lumina monocromatică (ideală) se caracterizează prin puterea P transportată şi prin frecvenţa f a oscilaţiei. Alternativ, în loc de frecvenţă, se utilizează lungime de undă lambda=frac{c}{f}, unde c este viteza luminii în vid. Lumina monocromatică este vizibilă pentru ochiul uman numai dacă lungimea de undă se încadrează între aproximativ 380-400 nm şi 700-760 nm (sau, echivalent, frecvenţa ei este între aproximativ 750 THz şi 430 THz).

sursa

Păreri, comentarii?

22 de păreri la “Lumină din lumină

   1. ggl

    Pentru că „lăţimea de undă” sau „înălţimea de undă” se numeşte amplitudinea undei. O undă are în general doar două dimensiuni. Undele electromagnetice (lumina de exemplu) au trei pentru că au de fapt două componente ortogonale (electrică + magnetică) ce se propagă în aceeaşi direcţie. În ambele cazuri dimensiunile la care v-aţi referit voi sunt amplitudini. Dar există lăţime de bandă pentru un canal informaţional care are ca purtătoare o undă. Asta e de o diferenţă între două frecvenţe de tăiere, deci se măsoară în herzti.

    Răspunde
 1. veutzu

  Una dintre povestirile SF care mi-au incalzit copilaria era una ruseasca, „Lambda 0,76 – 420”. Oricum, un titlu mult mai misto pentru o scriere despre Omul Invizibil, nu?

  Răspunde
 2. vera

  Alex – as voi sa aflu debraga (merci, mihaeladm), ce se intimpla cu lumina si ochiul uman intre 380-400 nm şi 700-760 nm ? Intzeleg ca inainte de 380 nm nu vedem, si nici dupa 760nm. Dar pe bucatzica dintre 400-700 nm care e situatziunea? ca sint ingrijoree.

  Răspunde
  1. ggl

   Lumina cu lungime de undă <400 nm îţi strică celulele cu bastonaşe (cele pentru vedere în întuneric), iar cea cu <700 nm îţi încălzeşte ochiul. În intervalele de care ai zis tu vezi slab violet sau roşu închis, în funcţie de intensitatea luminii. Iar în intervalul 400-700 nm vezi normal.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.