Zece galbeni tăiţei

SCRIITOR SAU OBSERVATOR

În momentul acela solemn, când gospodina între două vârste arunca în oală o mână de ciuperci uscate calitatea întâi, scriitorul profesionist de patruzeci şi ceva de ani, scund şi îndesat, necăsătorit, intra într-o stare soră cu beţia. Astăzi, înainte să-i sosească obişnuitul oaspete – donatorul de sânge – chiar s-a trezit înjurând încet, de câteva ori, spre bucătăria aceea: – Ghimbir! Pune, în mă-ta şi ceva ghimbir, că aşa se pune în supa de peşte!”

DONATOR SAU DĂRUIT

Din gura lui, pieptul gâştei se auzea cum se sfărâmă, iar fălcile mestecau ritmic, lăsând deseori să se scurgă pe masă stropii de grăsime după ce i se prelingeau din gură. Omul e un animal carnivor care, în cel mai rău caz, ştie să gătească.

DELECTAT SAU ŢEAPĂN

Ea se culcă pe placă, apoi îşi lăsă mâinile să cadă pe lângă trup şi pironi privirile-n tavan. Tocmai când fiul era pe cale să pornească cuptorul, ea ridică o mână şi spuse: – Dă drumul la muzică. – Bine, spuse el. Apoi se întoarse şi apăsă butonul, aşteptă să se termine preludiul şi împinse încet placa în cuptor. – Factura la lumină e sub bonurile de tezaur! îşi auzi el mama strigând din cuptor, pe când din casetofon începură să se audă versurile unui cântec deocheat.

SINUCIGAŞĂ SAU ACTRIŢĂ

– Nu te teme dragule, am să te aştept o viaţă întreagă, şi aceasta este o artă, arta de a trăi. Gândindu-se la asta, îi chiorăi stomacul.

OCUPANT SAU OCUPAT

Iar în momentul în care animalul viu se preschimba într-un cadavru, începea să spună porcării greu de imaginat. Într-o zi, puse un crap pe tocător şi înainte de execuţie acesta fu nevoit să audă înjurătura: „Vacă împuţită!”, după care lovitura de satâr îi trimise capul pe podeaua de ciment.

COPIST SAU DEŞERT

Din cauză că avea un ochi albastru şi unul roşu şi ştia, pe deasupra să spună La revedere, Bună dimineaţa, Trăiască preşedintele Mao pe englezeşte, pisica fusese arestată, dusă la interogatoriu şi apoi închisă sub acuzaţia de spionaj. În plus, miliţienii îi găsiseră sub coadă un dispozitiv de ascultare şi un emiţător, iar îndărătul ochiului celui roşu mai găsiseră şi un aparat de fotografiat cu care pozase, în secret, partea întunecată a socialismului chinez.

UMILITĂ SAU DEZBRĂCATĂ

Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să realizeze o cremă de mărit sânii. Ceea ce demonstrează încă o dată cât de importanţi sunt sânii în viaţa oamenilor.

URMĂRITOR SAU URMĂRIT

O maşină mortuară pe care scria „O viaţă s-a stins, populaţia a mai scăzut” fu cât pe-aci să dea peste ea.

PĂRĂSIT SAU PĂRĂSITOR

Îi ştia toată lumea. Odată ajuns la locurile virane, o punea lângă drum, iar el se pitea după un copac sau o tufă, la doar câţiva metri distanţă. Pe la vârsta de cincizeci de ani devenise abandonator de profesie.

SUPRAVIEŢUITOR SAU SPECTATOR

Deodată din cer începură să cadă picături de ploaie care semănau mai degrabă cu nişte tăiţei. Câinele se scutură de apă şi se ridică:         – Ploaia e curată dar când ajunge pe pământ se face noroi, spuse el. Când am aflat că Supravieţuitorul murise, am simţit că mi se rupe inima. Mi-am luat un telescop ca să îmi amintească de privirea lui pătrunzătoare.

V-am citit din „Tăiţei chinezeşti” de Ma Jian. Poftă bună!  Şi desertul tradiţional (căci coperta iar e ca şi inexistentă):

PS: Filmul din jurul acestei scene nu e comestibil!

10 păreri la “Zece galbeni tăiţei

     1. ora25

      aaaaaaaaaa, abia acum m-am prins despre ce original vorbeşti!! scuze. n-am făcut legătura şi nici n-am citit nimic despre acest coen chinezesc. la yimou m-a enervat că cere umor pretinzând că dă (iar ce dă – pantalonade – nu gust eu). acum m-am gândit că poate îmi lipseşte referentul, da’ m-am hotărât că a woman, a gun… n-ar putea să-mi spună prea multe nici după vizionarea originalului.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.