Lansare Gilles Deleuze | Cinema 1 (Imaginea-mişcare)

Llibrăria Cărtureşti Cluj, vineri, 16 noiembrie 2012, ora 18:00

Vinerea asta vă invităm la o lansare de carte – eveniment. Este vorba de volumul CINEMA 1 (Imaginea-mişcare) al lui Gilles Deleuze, tradus pentru prima dată în limba română. Evenimentul, care îi are ca invitaţi pe Emilie Deleuze, regizoare de film şi fiica celebrului filosof francez, pe Virgil Paşca, directorul editurii Tact şi pe traducătorii volumului, Ştefana şi Ioan Pop-Curşeu, este rezultatul colaborării dintre Institutul francez, editura Tact şi Cărtureşti. El este inclus în Festivalul filmului francez, care are loc la Cluj în perioada 15-18 noiembrie şi ale cărui proiecţii vi le recomandăm (http://www.institutfrancais-roumanie.com/institutfrancais-roumanie.com/cms/articleview/id/2760/language/ro).

În urma unui ambiţios proiect editorial al Editurii Tact din Cluj apare, pentru prima oară în traducere română, una dintre operele teoretice fundamentale ale secolului trecut în privinţa fenomenului cinema. Vorbim despre primul volum al seriei Cinema de Gilles Deleuze, Imaginea-mişcare, tradus în limba română de Ştefana şi Ioan Pop-Curşeu. Dincolo de a fi o premieră editorială de excepţie, acest volum reprezintă şi debutul unei noi colecţii a Editurii Tact, intitulată Cinemag şi gândită drept un recipient pentru opere ce au marcat definitiv şi durabil gândirea asupra celei de-a şaptea arte. Motive multiple deci pentru a semnala corespunzător apariţia acestui volum.

„<<Povestea>>, <<istoria>> pe care o analizează, pe care o realizează Deleuze, <<schema>> pe care o imprimă puternica operaţiune de lectură formalizare deleuziană în cartea Cinema, în special în Cinema 1, e, tocmai, aceasta: ieşirea, prin film, din iluzia, din auto iluzionarea voluntarist utopică a modernităţii cu privire la posibilitatea acţiunii eficace, transformatoare, a omului releu activ, agent al istoriei, asupra mediului pentru aproprierea acestuia ca Lume.” (Bogdan Ghiu)

via: Cărturești Cluj 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.