László Krasznahorkai | Satantango

Pentru fanii lui Tarr Béla, un eveniment, fără doar și poate, și sper că nu doar pentru ei. Dacă de obicei cartea bate filmul, acum e posibil ca lucrurile să stea nu pe dos – ci într-un minunat echilibru. De mult n-am mai fost atât de curios cu privire la o carte.satantango_coperta

Satantango a apărut în anul 1985, propulsându-l pe autor în galeria numelor ilustre ale literaturii maghiare. Cartea, premonitorie pentru anul 1989, n-a scăpat nici atenției autorităților statului comunist, fiind ecranizată aproape după un deceniu, în 1994, în regia lui  Tarr Béla.

László Krasznahorkai s-a născut la Gyula, în 1954, și a studiat Dreptul și Literele. Cea mai mare parte a studenției a lucrat ca documentarist pentru editura budapestană Gondolat. Tot în studenție a avut loc și debutul său literal în paginile revistei Mozgó Világ, unde în anul 1977 a publicat povestirea Tebenned hittem.

După căderea Cortinei de Fier, Krasznahorkai devine una dintre cele mai originale și mai profunde voci ale literaturii maghiare și central-est europene. În anul 2004, statul maghiar i-a acordat Premiul Kossuth, cea mai înaltă recunoaștere națională în domeniul literaturii și artelor.

via Editura Curtea Veche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.