Masterclass-uri Transilvania Talent Lab: joi, 6 iunie

Cea de-a doua ediție a Transilvania Talent Lab debutează duminică, 2 iunie, la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF 2013. Pe lângă seminarii, ateliere de lucru și de studiu aplicate pe proiectele celor 20 de participanți, programul TTL va cuprinde o serie de masterclass-uri deschise publicului festivalier.

Toți cei interesați să întâlnească profesioniști ai industriei de film din România și din străinătate pot participa la masterclass-urile TTL 2013, care vor debuta luni, 3 iunie. Intrarea este liberă.

Joi, 6 iunie, 12.00 – 14.30, Mansarda Napoca 15

Masterclass pe muzică de film susținut de Adrian Enescu & Vasile Șirli

Adrian Enescu este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii ’70. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a fost audient al Facultății de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) și este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

A colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la festivalul de la Veneţia 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală.

A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, și în țară pentru spectacole de operă și teatru montate, printre alții, de Alexandru Darie (Orfeu și Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) și Alexander Hausvater. În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică și jazz – big band.

Compozitorul si producătorul muzical Vasile Șirli a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Timisoara (pian), apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Şirli s-a făcut remarcat pentru talentul şi seriozitatea sa încă din anii de facultate, astfel încât în 1972 a devenit redactor la Editura Muzicală, unde a lucrat până în 1980. În intervalul 1980–1984 a fost director artistic al casei de discuri Electrecord. În 1986, s-a stabilit in Franța unde, în 1990, a primit postul de director al departamentului muzical al parcului Disneyland Resort Paris.

După 1989, Vasile Şirli a revenit în România în mai multe rânduri, unde a semnat muzica mai multor spectacole de teatru. A colaborat cu regizorul de teatru Silviu Purcărete. Creațiile lui Vasile Șirli includ muzică de film, de teatru, instrumentală și didactică, muzică ușoară. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Joi, 6 iunie, 16.00 – 17.00, Mansarda Napoca 15

Masterclass Sebastián Lelio

Regizor chilian, Sebastián Lelio a debutat în lungmetraj în 2006 cu La Sagrada Familia. Filmul a obținut 26 de premii, inclusiv Trofeul Transilvania, și a fost extrem de apreciat în festivaluri din întreaga lume. Cel de-al doilea lungmetraj, Navidad, a fost scris în cadrul La Résidence de la Festivalul de Film de la Cannes, fiind mai apoi prezentat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs, în 2009. În 2011, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Lelio, El Año del Tigre, a fost prezentat în cadru Competiției de la Locarno.

În 2012, a obținut bursa Guggenheim Fellowship și sprijin din partea DAAD Berliner Künstlerprogramm pentru dezvoltarea proiectelor viitoare. Cel de-al patrulea film, Gloria, a obținut premiul Cine in Construcción la Festivalul de Film de la San Sebastán, în 2012, și a fost distins, de asemenea, în cadrul celei de-a 63-a ediții a Festivalului de Film de la Berlin, cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriță (Paulin Garcia), Premiul Juriului Ecumenic și al Guild of German Art House Cinemas. În prezent, Lelio lucrează la cel de-al cincilea lungmetraj, având sprijinul unei rezidențe a Festivalului de Film de la Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.