Poveşti despre jurnalism şi România alături de Małgorzata Rejmer

Marţi, 5 noiembrie, ora 18.00, la librăria Book Corner din Cluj-Napoca, Bulevardul Eroilor, nr 15, iubitorii de literatură și reportaj o pot întâlni pe prozatoarea și jurnalista polonezăMałgorzata Rejmer, autoarea cărții Bukareszt. Kurz i krew („București. Praf și sânge”) – un best-seller în materie de literatură non-fiction din Polonia în această toamnă. Este cel de-al 2-lea eveniment dintr-o serie de întâlniri cu reporterii polonezi, organizate sub titlul generic: Reportajul polonez. „Cu toțiiștim puțin despre toate” (Ryszard Kapuściński).

Alături de autoare se vor afla conf. dr Elena Abrudan şi jurnalistul Tiberiu Fărcaş.

reportaj

Despre eveniment

Seria de întâlniri cu reporterii polonezi este organizată deInstitutul Polonez din  București, în colaborare cu revista „Dilema veche”. Titlul ei generic este inspirat de un citat din carteaCălătorind cu Herodot de Ryszard Kapuściński, primul dintre cei mai importanți autori de reportaj literar (volumul a apărut la Editura Art, 2008, în traducerea lui Mihai Mitu).

„Acest gen, aparținând în egală măsură jurnalismului și literaturii, este deosebit de îndrăgit în Polonia. S-ar părea că acest fenomen se datorează în parte creației lui Kapuściński însuşi, iar în parte – curiozităţii înnăscute a omului pentru lume, căci fiecare reportaj citit reprezintă o bucăţică de lume într-o pilulă.” – spune Maja Wawrzyk, directoarea Institutului Polonez din București.

În anul 1997, „Gazeta Wyborcza”, cotidianul cu cea mai largă audienţă din Polonia a început să publice săptămânal un supliment special, intitulat „Duży Format”/„Format Mare”, cuprinzând reportaje literare. În jurul acestui titlu s-a format elita reporterilor polonezi, dintre care doi se numără printre invitații noştri în România: este vorba despre Lidia Ostałowska şiWojciech Tochman. Alţi doi reporteri invitaţi, Małgorzata Rejmer şi Filip Springer aparţin celei mai tinere generaţii de adepţi ai acestui gen de scriere, care s-au bucurat de apreciere chiar de la debutul lor.

Despre invitat

Małgorzata Rejmer (n. 1985) – absolventă a Studiilor Individuale Interdisciplinare Umaniste și Sociale din cadrul Universitățíi din Varșovia, doctorand al Institutului de Cultură Poloneză al Universității varșoviene. Laureată a premiului Planete Doc Review pentru reportaj scris (2008). În anul 2009 a debutat cu romanul Toksymia („Toxemie”), nominalizat la Premiul Literar Gdynia și la Premiul Asociației Editorilor de Carte din Polonia. Bursieră a Ministerului polonez al Culturii și Patrimoniului National. În septembrie 2013, Editura Czarne i-a publicat seria de reportaje Bukareszt. Kurz i krew („București. Praf și sânge”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *