Festivalul internațional de etno-jazz DOBROJAZZ

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de etno-jazz, DOBROJAZZ are loc anul acesta de Rusalii, între 29-31 Mai, la teatrul Jean Bart din Tulcea. În fiecare dintre cele trei seri, pe scena teatrului vor susține recitaluri câte două trupe:

dobroVineri/29.05
ARCUS Project (R.Moldova/Romania),
OPEN SOURCE TRIO (Bulgaria/Curacao/Germania);

Sâmbătă/30.05
ANA-CRISTINA LEONTE QUARTET(România),
THE BRIDGE OF FRIENDSHIP (Bulgaria/România);

Duminică/31.05
SANEM KALFA& GEORGE DUMITRIU (Turcia/România),
KOSTAS THEODOROU QUARTET(Grecia/Macedonia)

Păstrând identitatea conceptului de etno jazz, al cărui fuziune dintre folclor și jazz naște muzici de-a dreptul inedite, scopul festivalului este, pe o parte, de a face cunoscute propriile tradiții muzicale iar pe de alta – să ia cunoștință și să asimileze diverse muzici tradiționale și influențe din arealul Mării Negre sau Balcani etc.

Sperăm așadar să satisfacem așteptările publicului nostru și anul acesta, propunându-vă trio-ul OPEN SOURCE compus din muzicienii Momchil Atanasoff –pian (Bulgaria), Rayleymon Janga – bass (Curaçao) și Juri Schewe – tobe (Germania) ale căror compoziții combină într-un mod foarte armonis și modern, muzica de jazz cu elemente din muzica clasică și folclorul bulgar.

În muzica cvartetului greco-macedonean KOSTAS THEODOROU QUARTET vom descoperi teme inspirate din folclorul macedonean și elen, melodii și ornamente specific tradiționale, îmbogățite de sonorități de jazz și sound-ul exotic al instrumentiștilor Kyriakos Tapakis (oud), Pantelis Stoikos (trompetă, caval), Dine Doneff (contrabas, voce) și Kostas Anastasiadis (baterie).

Câștigătoarea celei de-a 44 editii a prestigiosului Concurs Vocal Internațional de Jazz de la Montreaux, cântăreața SANEM KALFA găsește un limbaj propriu în improvizație, păstrând o amprentă puternică a muzicii tradiționale natale turcești. Colaborarea sa cu chitaristul român GEORGE DUMITRIU dă naștere unui dialog muzical original în care melodica orientală e însuflețită de complexitatea armonică specifica jazzului, rezultatul fiind o muzica dinamica, plina de culoare si pe alocuri misterioasa, datorită efectelor electronice pe care cei doi le folosesc.

THE BRIDGE OF FRIENDSHIP definește un proiect româno-bulgar, inițiat de către muzicianul român Pedro Negrescu care va aparea pe scena festivalului alaturi de bulgarii Vasil Parmakov (pian) si Hristo Yotsov (baterie). Muzica lor intens expresivă, liric-incantatorie combina conceptul occidental de jazz cu specificului zonei balcanice.

ARCUS PROJECT este un duo format din Adi Stoenescu (orga Hammond) si Alexandru Arcuș, saxofonistul originar din Basarabia, care propun un proiect de ethno-jazz în care măsurile compuse se îmbină cu muzica modală, iar melodia doinită aparținând zonei de Sud-Est a Europei este suprapusă pe groove-uri moderne.

ANA-CRISTINA LEONTE QUARTET reunește câteva dintre cele mai interesante nume ale jazzului românesc actual: pianistul Albert Tajti, contrabasistul Michael Acker și bateristul Tavi Scurtu. Muzica lor îmbină, într-o manieră dezinvoltă, sonoritățile moderne cu elemente ale limbajului tradițional de jazz, iar ceea ce rezultă este un sound special, plasat între nou și tradițional, complex și accesibil, creație și improvizație spontană.

Prețul unui bilet este de 40 Ron iar abonamentul pentru toate cele trei seri ale festivalului este de 90 Ron. Bilete se pot achiziționa la casieria teatrului Jean-Bart (Tulcea), în club La Scena (București) sau online pewww.eventim.ro

Pentru mai multe detalii accesati www.dobrojazz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.