Lucian Ban, solo piano: Mr. Joy, a celebration of PAUL BLEY

Cluj-Napoca, 26 noiembrie, ora 20.30, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Str. Memorandumului 21, Cluj-Napoca 400114, Romania

La începutul acestui an, pianistul Lucian Ban participa la New York la un concert de celebrare a muzicianului american Paul Bley, considerat unul dintre cei mai influenți pianiști din istoria jazz-ului. Concertul a fost susținut de 7 dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz de astăzi, continuatori ai moștenirii lui Bley – Ethan Iverson (Bad Plus), Aaron Parks, Matt Mitchell, Rob Schwimmer, Frank Kimbrough, Jacob Sacks, cărora li s-a alăturat legendarul saxofonist Lee Konitz, la prestigioasa Greenwich Music House, pianistul român fiind singurul muzician non-american invitat.

Pianistul Lucian Ban va susține un recital de pian solo dedicat celebrului pianist. Poate mai mult decât oricine altcineva, Paul Bley simbolizează întreaga istorie a pianului in jazz – de la tradiție la avangardă. Lucian Ban va interpreta piese și compoziții asociate cu Paul Bley și o serie de improvizații inspirate de universul lui Bley. „Alături de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim și Andrew Hill, Paul Bley a avut o influență covârșitoare asupra stilului și conceptului meu muzical”, mărturisește Lucian Ban.

Născut în 1932, la Montreal – cu o mamă emigrată din România – Paul Bley a contribuit decisiv, în anii ‘60, la eliberarea pianului de constrângerile limbajului be-bop, influențând generații întregi de pianiști. Bley a fost unul dintre veritabilii vizionari ai jazz-ului: a sesizat ideile briliante ale lui Ornette Coleman, pe când acesta era un ilustru necunoscut; a colaborat și s-a căsătorit cu două dintre cele mai originale compozitoare de jazz, Carla Bley și Annette Peacock; a lucrat cu legende inovatoare ale jazz-ului precum Charles Mingus, Sonny Rollins sau Albert Ayler; l-a influențat masiv pe celebrul Keith Jarrett. Paul Bley s-a stins din viață la începutul acestui an, pe 3 ianuarie, la vârsta de 83 de ani.

Bilete online: http://www.biletmaster.ro/ron/Event/36001373/Mr-Joy-a-Celebration-of-Paul-Bley-–-Lucian-Ban-solo-piano

Event link
http://www.interferences-huntheater.ro/2016/ro/piese/mr.-joy-a-celebration-of-paul-bley-lucian-ban-solo-piano/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.