Premieră „Băiețelul care se putea mușca de nas”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria vă invită vineri, 9 iulie, de ora 19:00 și sâmbătă 10 iulie, de la ora 10:00, în Orășelul Copiilor, pentru a vă bucura de premiera estivală outdoor (în aer liber) a spectacolului „Băiețelul care se putea mușca de nas”, de Alex Moldovan, un spectacol de Selma Dragoș (regie) și Smaranda Găbudeanu (coregrafie). 

 

Alex Moldovan este traducător și autor de cărți pentru copii. Succesul de care se bucură ca scriitor este dovedit și de faptul că unele texte ale sale se studiază deja în gimnaziu. „Băiețelul care se putea mușca de nas” este a doua carte pe care o semnează, fiind totodată și primul său album ilustrat. Ca dramaturg debutează cu proiectul Trupei Arcadia „Băiețelul care se putea mușca de nas”, care pornește de la ideea cărții cu același nume. Textul a fost dramatizat special pentru acest proiect, fiind o premieră mondială și exclusivă. 

Spectacolul, pus în scenă de Selma Dragoș, care semnează regia, și de Smaranda Găbudeanu, care semnează coregrafia, propune o perspectivă „răsturnată” față de celelalte producții pentru copii, deoarece părinții sunt cei care de data aceasta trebuie să tragă la final învățăturile.

Povestea explorează contrastul dintre două lumi diferite: cea a părinților, care în ciuda faptului că sunt mereu bine intenționați, devin mult prea preocupați de propriilor lor concepții despre cum ar trebui să fie copilul și neglijeazăinvoluntar dorințele acestuia. Acest aspect se aplică, prin extrapolare, tuturor adulților, care în text sunt ilustrați și de doctor, jurnalistă, influencer, câțiva vecini băgăcioși, pe lângâ cei doi părinți. Lumea celor mari este superficială și destul de rigidă, iar de acolo, de sus, de la înălțimea lor, nu mai reușesc să observe detalii, emoții și întreg universul fascinant și ludic al copilului. 

Distanța care apare între adulți și copii este surprinsă perfect de păpușile mecanice uriașe, create de către Răzvan Chendrean în atelierele teatrului. Acestea au undeva la 2.5 metri înălțime și propun o tehnică inedită de creație, care în România a fost foarte puțin explorată. Păpușile uriașe au doar câteva gesturi definitorii, în rest fiind rigide, ceea ce ilustrează întocmai ideea aceasta de inflexibilitate psihologică a adulților, care duce la neglijarea emoțională a copilului. 

Paralel, pe scenă se naște o altă lume, cea a copilului, care este plină de fantezie. Păpușile cu care el se joacă au proporții normale și, chiar dacă sunt construite într-o tehnică naivă, sunt extraordinar de simpatice. Păpușile mici, dar și decorul, și costumele sunt creația scenografei Oana Cernea. 

Muzica originală este semnată de Văzduh (Adi Cimpoeșu), care a mai colaborat cu Trupa Arcadia și la spectacolul „Mult aer pentru nimic”. Mulțumim pe această cale și Louis L’Étourneau pentru contribuția adusă la orchestrația „Un copil este un om”.

Din distribuție fac parte actorii: Florian Silaghi (Copilul – Vlad), Zentania Lupșe (mama), Alexandru Pop (tatăl), Andrei Fazecaș (doctorul și primarul), Armanca Serac (jurnalista) și Igor Lungu (Influencerul). 

„Băiețelul care se putea mușca de nas”, pe lângă premiera exclusivă și ineditul pe care îl aduc păpușile mecanice, este, de altfel, și primul spectacol creat special pentru a se juca în aer liber la Trupa Arcadia. Următoarea reprezentație a spectacolului este programată marți, 13 iulie, de la ora 19:00, tot în Orășelul Copiilor. 

Bilete se pot achiziționa de la Agenția Teatrului (marți-vineri: 15:00-19:00), online pe Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de spectacol din Orășelul Copiilor. Fiind un spectacol care se joacă în aer liber, pentru a participa, spectatorii trebuie să îndeplinească una dintre cele patru condiții de acces: vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 (+10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare), rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau adeverință care atestă că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Minorii sunt exceptați de la prezentarea acestor dovezi medicale. Purtarea măștii rămâne în continuare obligatorie pentru toți participanții, cu excepția minorilor sub 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.