Şase tineri şomeri se aruncă de pe fabrică

Acesta este finalul performance-ului LUCRĂTOR 2.0, care va avea premiera în 30 septembrie, la Fabrica de Pensule din Cluj. Tinerii şomeri clujeni participanţi la spectacol îşi expun problemele cele mai profunde şi descompun mecanismele unui fenomen de organizare socio-economică în România: post-privatizarea. Va fi despre sindicalism, va fi cu mită, cu bucăţi de capitalism, iar performerii vor pedala, generând lucru mecanic. Ei vor pune în mişcare o machetă care clonează dinamica fabricii şi pe cea a capitalismului şi, printr-un sistem hidraulic, vor genera muzică şi proiecţii video.

Spectacolul este etapa finală a proiectului de artă participativă iniţiat de Ofensiva Generozităţii, LUCRĂTOR 2.0 [reactivare creativă a tinerilor adulţi şomeri], care a început în luna iulie. Au fost selectaţi cei mai curajosi tineri, cei capabili să-şi asume un statut socio-economic care are conotaţii negative. În cadrul performance-ului, identităţile participanţilor vor rămâne nealterate, iar realitatea de pe scenă este generată de realitatea lor¸ simptomatică pentru o întreagă generaţie născută în jurul lui ’89. Grupul celor şase este eterogen: unii au terminat o facultate, alţii au studiat la şcoli profesionale, unii au experienţă de muncă în multinaţionale, alţii nu au muncit până acum.

În urma selecţiei, tinerii au fost implicaţi,  pe parcursul lunii august,  în ateliere de scriere creativă, actorie, new media, PR şi comunicare. În cadrul atelierelor şi ca o urmare a lor, cei şase au realizat că pot şi vor să se exprime liber şi creativ, să capete o voce publică, să vorbească despre realitatea lor şi să realizeze produse artistice care îi reprezintă profund. Tinerii repetă, toată luna septembrie, la Fabrica de Pensule împreună cu o echipă de profesionişti formată din Ioana Păun, Florin Caracala, Andrei Cozlac.

Premiera spectacolului va avea loc în 30 septembrie, de la ora 19, la Fabrica de Pensule. Celelalte reprezentaţii vor fi în 6, 14, 20 şi 28 octombrie, tot la Fabrica. Intrarea este liberă.

Unul din scopurile principale este ca tinerii şomeri – adesea o masă de manevră în economie, să devină capabili să-şi imagineze alternative, să se solidarizeze şi să-si autogenereze realităţile.

Proiect implementat de Iniţiativa Ofensiva Generozităţii.

Participanţi: Anca Arion, Bogdan Căian, Răzvan Chirilă, Elisaveta Cira, Norbert Kaszonyi, Andrei Ştefan

Coordonator proiect:  Ioana Păun

Facilitatori ateliere: Ioana Păun, Florin Caracala, Andrei Cozlac, Dora Mircea-Radu Scenograf: Maria Pitea

www.lucratordoipunctzero.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *