12 scaune (26)

Venind deunăzi de la Paris, prietenii noştri ne-au mărturisit că au întârziat o zi întreagă pentru a bate marile bulevarde şi a ne cumpăra tot felul de cadouri. La drept vorbind, noi ne-am fi aşteptat să nici nu mai vorbească cu noi, cel puţin o vreme, având în vedere că au fost tocmai la Paris, dar nu, iată, ei şi-au prelungit voiajul cu o zi doar pentru a ne cumpăra cadouri multe şi frumoase. Ăştia da prieteni (sau: aşa prieteni mai rar)!

14 comentarii la „12 scaune (26)

  1. alex moldovan

    Toxiinfectiile alimentare sunt boli infectioase acute, cu manifestari in principal digestive, aparute dupa ingestia de alimente care contin germeni patogeni si/sau toxinele lor in cantitate mare. Manifestarile clinice apar in maxim 72 de ore dupa ingestia alimentului incriminat.
    Tratamentul toxiinfectiilor alimentare

    a) Reechilibrarea hidroelectrolitica si acidobazica reprezinta primul gest terapeutic. Trebuie inceputa din momentul depistarii bolnavului. Se face pe cale orala in deshidratarile usoare si medii si pe cale intravenoasa in deshidratarile severe sau atunci cand administrarea orala nu se poate practica (intoleranta digestiva, varsaturi incoercibile).

    Pentru administrarea orala se folosesc sarurile de reechilibrare orala(Gesol). Ele sunt compuse din 3,5g clorura de sodiu, 2,5g bicarbonat de sodiu, 1,5g clorura de potasiu si 20g glucoza. Glucoza are rolul de a favoriza absorbtia intestinala de apa si electroliti. Unele preparate contin, in loc de bicarbonat de sodiu (care este instabil), 2,9g citrat trisodic. Sarurile si glucoza se gasesc ambalate in plicuri din folie de staniol. Se dizolva, in momentul folosirii, intr-un litru de apa sau ceai de menta.

    Solutia de administrat intravenos, cunoscuta sub denumirea de Solutia 541, contine la 1 litru de apa distilata, 5g clorura de sodiu, 4g bicarbonat de sodiu si 1g clorura de potasiu. Cand nu este disponibila, se poate inlocui cu solutia Hartman sau cu solutia Ringer-lactat.

    In deshidratarea usoara se administreaza saruri de reechilibrare orala in cantitate de 50ml/Kgc in decurs de 4 ore. In deshidratarea medie se administreaza saruri de reechilibrare in cantitate de 80ml/kgc in decurs de 4 ore.
    In caz de intoleranta la glucoza (prezenta mai ales la copiii cu malnutritie protein calorica) administrarea de Gesol accentueaza diareea. In aceste cazuri se foloseste solutia 541 administrata i.v. sau pe cale orala diluata cu apa sau ceai de menta (2 parti solutie 541, 1 parte apa).

    In deshidratarea severa se administreaza solutia 541, in cantitate de 100ml/kgc in decurs de 2 ore. Aceasta perioada este de 4 ore la copii, varstnici si persoane cu insufi cienta renala cronica sau cardiopatii. La copii, in special sugari si copiii mici, necesarul de lichide va fi format din 2/3 solutie 541 si 1/3 solutie glucoza 5%.
    Corectitudinea reechilibrarii hidroelectrolitice si acido-bazice se apreciaza prin imbunatatirea starii generale, revenirea la normal a TA si a pulsului, normalizarea turgorului cutanat, reluarea diurezei.

    In aprecierea eficientei reechilibrarii hidro-electrolitice, parametrul cel mai fidel este pulsul (ritm si amplitudine). TA se poate normaliza si dupa administrarea a jumatate din necesar. Diureza se reia dupa 6 – 12 ore.

    Dupa obtinerea reechilibrarii se va proceda, in continuare, la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic. Pentru aceasta, se vor masura pierderile de lichide (scaun, varsaturi, urina), produse in perioada de 4 ore (respectiv 2 ore), in care s-a facut reechilibrarea hidroelectrolitica si acido-bazica. Aceste pierderi, exprimate in ml, se vor inmulti cu o constanta(1,5) si rezultatul obtinut reprezinta cantitatea de lichide (solutie Gesol sau 541), care se va administra in urmatoarele 4 ore (respectiv 2 ore). Aceste determinari se vor efectua pe toata durata bolii diareice, pe perioade de 4 ore (respectiv 2 ore). In practica curenta, in special atunci cand exista un numar mare de cazuri care trebuie tratate si personalul sanitar este insuficient, se poate folosi o metoda mai simpla. Dupa ce s-a obtinut reechilibrarea hidroelectrolitica si acido-bazica se recomanda bolnavului sa bea cantitatea de Gesol care ii asigura o diureza normala si lipsa senzatiei de sete. In cazul copiilor, pentru copiii mai mici de 24 luni se administreaza 100 ml Gesol pentru fiecare scaun diareic, iar pentru copiii de 2 – 9 ani, 200 ml Gesol pentru fiecare scaun diareic.

    b) Tratamentul dietetic. Este util in toate cazurile. Alimentele recomandate initial sunt supa de zarzavat strecurata, orezul fiert, sucul de morcovi, branza proaspata de vaca, pesmetul, grisinele, biscuitii simpli. Foarte rapid (24 – 48 ore) se introduc in alimentatie carnea fiarta, branza telemea, urda, painea.

    c) Tratamentul simptomatic. Greata si voma se pot combate prin administrare de antiemetice iar colicile abdominale prin aplicarea pe abdomen de comprese calde uscate sau umede (usor alcoolizate). Este bine sa nu folosim medicamente care incetinesc tranzitul intestinal deoarece se incetineste si eliminarea din intestin a bacteriilor si toxinelor implicate in producerea toxiinfectiilor alimentare.

    d) Tratamentul etiologic. Formele usoare si medii de toxiinfectii alimentare nu necesita tratament etiologic. Tratamentul etiologic este indicat in formele severe si potential severe (sugari, varstnici, persoane cu afectiuni cronice, cu terapie citostatica sau imunosupresoare,etc.). Antibioticele indicate sunt acidul nalidixic, fluorochinolonele (ciprofloxacina), colimicina (la sugari), in doze uzuale, timp de 3 – 5 zile.

    (Cf. http://www.pharma-business.ro/sanatate-si-nutritie/toxiinfectiile-alimentare.html)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.