Concurs de weekend + leapşa cu recomandări

La concursul de săptămâna trecută a participat foarte puţină lume. O fi fost cartea proastă. S-a spus că întrebarea e grea, iar juriul nemilos. De data asta oferim şi bibliografie. Ca să fie clar pentru toată lumea. Aşadar.

Constat cu sinceră mirare (!) că ora 25 ne-a făcut bucuria de-a ne oferi această provocare  literaturicistică. Bine, fie, îi vom da curs, nu înainte de a o da mai departe. Mr. Oblic, ai legătura :D.

1. Ce carte ai recomanda şi de ce unui dezamãgit din dragoste? A, asta e simplă. Arta de a nu scrie un roman, de Jerome K. Jerome. Are nişte poveşti duioase şi educative despre dezamăgire. De acolo am învăţat dezamăgirea înainte să fi fost dezamăgit. Căci am fost dezamăgit din dragoste, deci ştiu cum e. Pe mine cartea nu m-a vindecat, dar eu sunt, nu-i aşa, un caz special.

2. Ce carte ai recomanda şi de ce iubitului / iubitei ? Poate pare nepotrivit, dar iubitul/iubita mea TREBUIE musai să citească această carte. Se numeşte Arta de a nu scrie un roman şi a fost scrisă de un englez pe nume Jerome K. Jerome. De acolo el (sau ea) va afla că lucrurile nu sunt aşa simple cum par.

3. Ce carte ai recomanda şi de ce celui mai bun prieten? Ar fi multe de recomandat, dar mă opresc asupra volumului Arta de a nu scrie un roman. Dacă mi-e prieten, l-a citit deja. Nu se poate să fi persisat în impostură atâta vreme, pretinzând că mă cunoaşte şi că avem ceva în comun fără să fi citit acest opis.

4. Ce carte ai recomanda şi de ce unui copil de 10 ani ? Nu ştiu ce să spun, dar eu la 10 ani am citit pentru prima dată Arta de a nu scrie un roman, de Jerome K. Jerome. Şi de atunci o recitesc anual. Înţelegeţi ce vreţi de aici.

5. Ce carte ai recomanda şi de ce unui mare aventurier/călător ? Cu Arta de a nu scrie un roman am călătorit în toată lumea fără să pun piciorul afară din casă. Poate aşa se va mai potoli. Sau dimpotrivă – depinde ce se urmăreşte.

6. Ce carte ai recomanda şi de ce unui duşman cunoscut? Ce înseamnă duşman cunoscut? Celebru? Dacă i-aş oferi Arta de a nu scrie un roman, i-aş da pe mână o armă foarte periculoasă: cunoaşterea.

7. Ce carte ai recomanda şi de ce unei persoane care nu iubeşte lectura? Aş încerca cu Arta de a nu scrie un roman, de Jerome K. Jerome. Dacă nici cu asta nu-l conving, e o cauză pierdută.

8. Ce carte ai recomanda şi de ce unuia “cu nasul pe sus” ? Arta de a nu scrie un roman, de Jerome K. Jerome. De ce? Chiar, de ce?

9. Ce carte ai recomanda şi de ce celui care apare primul în lista ta de bloguri ? Aşaaaaa. Ora25, da? Arta de a nu scrie un roman, de Jerome K. Jerome. Pentru că asta merită.

10. Ce carte ai recomanda şi de ce unuia care crede cã le-a vazut pe toate în viaţã ? Cartea se numeşte Novel Notes. Pe asta sigur n-a văzut-o. Umorul fin englezesc din ea n-are egal. Dacă nu mă înşel, a fost tradusă şi în româneşte, dar sub titlul Arta de a nu scrie un roman. De unde până unde, nu ştiu. Autorul îmi scapă. Jerome nu ştiu cum.

Acum; ca să nu fiu, Doamne fereşte, acuzat de terorism (sau ca să nu zică lumea că, de fapt, sunt Liiceanu şi de aia promovez doar Humanitas) cartea oferită săptămâna asta a apărut la editura, chipurile, concurentă, Polirom. Dacă mă întrebaţi pe mine (şi dacă nu mă întrebaţi, eu tot o să vă spun), în vremuri de criză editurile ar trebui să renunţe la micile orgolii locale şi eventual să publice toate sub acelaşi nume: de exemplu, Editura Editura. animalul

E vorba de o autoare  germană născută în România, dar pe care patria-mumă a avut grijă s-o alunge cât mai departe, în Germania, unde evident că i-a mers mult mai bine. Pe lângă ea, majoritatea scriitorilor „serioşi” rămaşi în ţară par nişte prunci de grădiniţă ieşiţi cu tovarăşa educatoare la groapa cu nisip a istoriei. Herta Müller e numele scriitoarei, iar cel al volumului, Animalul Inimii. Şi e cam cutremurător. A, şi genial. Părerea mea (şi mă pricep). Întrebare de concurs: care este cartea mea preferată – şi de ce credeţi?

Termen limită: expirarea timpului regulamentar.

Juriul: acelaşi.

Criterii: da.

Succes şi, în special, enjoy :D.

50 de comentarii la „Concurs de weekend + leapşa cu recomandări

  1. unicornu' romancier

    trebuie sa marturisesc ca am furat/confiscat cartea „Arta de a nu scrie un roman” de Jerome K. Jerome, de la fostul, si m-a incantat.
    Am retinut o fraza… „povestea e mereu aceeasi: a fost odata un barbat, si o femeie il iubea.” Final glorios…

    Răspunde
  2. ora25

    ‘Arta de a nu scrie un roman’ are un super capitol despre gândaci. Într-adevăr, de la insecticid devin mai graşi şi mai lucioşi, având grijă să nu scrii nici măcar un mail, darămite un roman.

    Răspunde
  3. ataraxia

    ia uite ce pork frumos. pun pariu ca si el a citit „Arta de a nu scrie un roman”. Ce carte versatila 😀

    stiu ca este mai important continutul, dar cu o asa coperta vor sa faca ei vanzari? sau cartile sunt prezentate cu fundul in sus?

    Răspunde
  4. cristi c.

    damn, nu poate omu să-şi savureze în tihnă torsul reconfortant al colecistului că se şi trezeşte cu teme de casă
    credeam că bâza este sportul naţional, nu leapşa, dar mă rog, mă voi conforma în cel mi scurt timp cu putinţă. dar apoi ce tre’ să fac? să o dau mai departe? sau o pot îngropa discret.

    în ceea ce priveşte cartea de la ediţia anterioară a concursului, care nu prea a avut succes din câte am înţeles, poate de vină e trădătorul

    Răspunde
  5. lanternativa

    Intrebare: Care este cartea mea preferată?

    Raspuns: Arta de a nu scrie un roman.

    Intrebare: Si de ce credeţi?

    Raspuns: Pentru ca de la numele celebrului umorist englez – Klapka – provine expresia, mutilata din toate punctele de vedere, romaneasca:

    – Ti-am tras klap(k)a, boule! –

    Va multumesc.

    Cu respect,
    Lanternativa

    P.S. Imi cer scuze pentru vulgaritate. 🙁

    Răspunde
  6. ora25

    De fapt care-s lucrurile care nu-s acolo, in that I? (ah, nu, n-a zis nimeni, voiam doar să mă asigur că nu o să zică nici de-acum încolo). Ce înseamnă o.O ?

    Răspunde
  7. Vero

    Ca să fiu sinceră, habar n-am care e cartea ta preferată, dar am bănuiala, din ce în ce mai puţin vagă, că „Arta de a nu scrie un roman”, de Jerome K. Jerome, trebuie să fie cea mai detestată – că prea le-o recomanzi tuturor, probabil cu speranţa că, într-un târziu, se va găsi un suflet caritabil care să ţi-o ceară cu împrumut şi să uite să ţi-o înapoieze! 😈
    Succes şi, în special, enjoy 😀 😀 😀
    Oricum, dacă nu s-o găsi altcineva, mă ofer cu dragă inimă să-ţi fac acest pustiu de bine! 🙂

    Răspunde
  8. ora25

    nu intra în panică – această linişte are o singură explicaţie: în sectorul 6 a fost pană de curent… 😀

    Răspunde
  9. beausergent

    eu credeam că a expirat timpul regulamentar… dacă nu, răspunsul la prima întrebare: arta de a nu scrie un roman. la a doua: acelaşi răspuns ca la prima întrebare.

    Răspunde
  10. beausergent

    Eu am făcut greşeala să citesc pe tren „Arta de a nu scrie un roman”. Era un vagon necompartimentat, iar eu citeam episodul cu casa pentru păpuşi, înconjurat de oameni gravi, cu morgă serioasă, pătrunşi de solemnitatea inerentă unei curse cu trenul personal. Pentru a nu-mi contraria onorata asistenţă cu hohotele de râs care se impuneau de la sine, a trebuit să-mi mobilizez toate resursele de autocontrol.

    Răspunde
  11. Pingback: Premiul Nobel pentru literatură: Herta Muller « alex moldovan

  12. Pingback: concurs în semn de protest « Beausergent's Blog

  13. Pingback: Premiului Nobel pentru Literatură 2010: Mario Vargas Llosa « alex moldovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.