Ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, a câştigat prietena mea!
Herta Muller a câştigat premiul Nobel pentru literatură. Născută într-o familie de şvabi din Banat, Herta Muller trăieşte de peste 20 de ani în Germania. Tema predilectă, aproape obsesivă a romanelor şi povestirilor scrise de ea este experienţa regimului comunist în România.
Apartenenţa la grupul de scriitori disidenţi de etnie germană din România, AKŢIONSGRUPE o aduce pe Herta Muller în atenţia Securităţii. Pentru că refuză să colaboreze este persecutată, iar prima ei carte, ”Şesuri” apare în 1982 cenzurată.
În 1987, Muller emigrează în Germania. A fost propusă pentru prima oară la premiul Nobel în 1999 de către comunitatea academică din Germania. Scriitoarea a declarat în repetate rânduri că Nobelul nu este un obiectiv important pentru ea.
Hertei Muller i-au fost decernate premiul european pentru literatură ”Prix Aristeion” şi premiul internaţional pentru literatură IMPAC-Dublin. În România, cărţile ei au fost traduse de scriitoarea Nora Iuga.
(http://www.realitatea.net/breaking-news–herta-muller-a-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura_635887.html)
…………………………………………………………………………………..
Într-un interviu luat la faţa locului, membrii juriului au declarat că la luarea deciziei cel mai mult a contat concursul organizat pe un blog din România, care a demonstrat gradul scăzut de apreciere de care se bucură talentata scriitoare alungată din România.
😀 😀 😀
astia de la nobel nu au aflat incaca in romania cartile se aleg dupa coperta? 😀
eu oricum nu citesc carti despre regimul comunist. i hate them.
mai ai cartea? scoate-o la licitatie repede 😀
alex, l-a invins pe llosa 🙂
am uitat ce era mai important: Banatul este fruncea 😀
9 uameni online si nimeni nu zice nika. pffff
cinemavictoria, ţi-am adus Nobelul acasă… 😀
ataraxia, nu e o carte despre comunism, ci despre oameni: buni şi răi 😉
acela a fost singurul concurs la care am participat. s-a depasit termenul de depunere a contestatiilor?
nu merge cu contestatii aici. am incercat si eu.
ohoooo, s-a depasit demult, actualmente o citesc io in timp ce cosesc iarba fara sa-mi tai picioarele. dupa ce-o termin o scot la licitatie, cu tot cu plicul cu scrisul de mana al lui alex. 🙂 sau nu. 🙂
de la cat porneste licitatia? 😀
si cum ti se pare cartea? este premiu politic sau nu?
nu, e premiu literar, asta-i sigur. 🙂
😀
Acuma e momentul pentru achiziţii: toate cărţile ei de la Polirom sunt la reduceri! Într-o lună parcă văd că apar copertate şi cu caractere de 16 😉
si cu prefata scrisa de dan puric 🙂
😀 😀 😀
🙂
Abia am citit newsletterul despre Nobelul acordat Hertei Müller si i-am dat un mesaj unei prietene care va fi cu siguranta interesata de veste si gasesc entry-ul tau. Ce repede circula vestile bune.
Mi-a placut finalul articolului de pe 9am, in mod deosebit: „Intrebata, in 2007, daca premiul Nobel este semnificativ pentru creatia unui scriitor, Müller spunea ca singurul atu al acestei distinctii este suma mare de bani pe care laureatul o primeste, nicidecum recunoasterea literara.”
Păi cam are dreptate – în plus, e foarte directă. Vă puteţi imagina vreun scriitor român important spunând asta?
🙂
e de no comment ci de multumiri
🙂
Sincer, nu i-am citit cartile fiindca v-am descoperit, atat pe tine cat si pe ea, destul de recent.
O sa le citesc tocmai pentru declaratia aia curajoasa si extrem de sincera. Nu cred ca mai exista, din pacate, in Romania, un autor atat de curajos.
In alta ordine de idei, exista un premiu care sa fie o garantie a valorii in literatura?
Dacă vrei s-o citeşti, aş zice să începi cu Animalul inimii, care mi se pare de departe cea mai bună carte a ei (dintre cele traduse, of course).
Una peste alta, nu prea cred în premii. Pe de altă parte, printre nobelizaţii ultimilor ani se numără mulţi favoriţi absoluţi de-ai mei, cum ar fi Imre Kertez, Saramago sau Jelinek.
pai zi-mi si mie un scriitor important in viata, in afara de dl. cartarescu, cel care a declarat ca vrea sa plece in america pentru ca acolo va fi mult mai apreciat decat in romania. eu ii urez drum bun.
din cate am vazut hertza muller are dubla cetatenie dar am sentimentul ca este mai mult de origine germana decat romana, avand in vedere ca s-a nascut intr-o familie de sashi si este plecata de 20 de ani. ca sa nu mai spun ca toate cartile le-a publicat in germana, inclusiv prima ei carte care a fost publicata in romania.
Si din cele netraduse? Adica, traduse in engleza macar?
O sa incep cu Animalul Iubirii, multumesc de sfat.
@ataraxia: Petru Cimpoeşu 🙂
@darkclouds: din celelalte n-am citit; îmi rezerv plăcerea aşteptării…
nu citesc literatura romana contemporana si nu ma pot pronunta. cam cu cine l-ai compara pe petru cimpoesu la nivel international?
Eu as vrea sa stiu cu cine l-ai compara pe dl Cartarescu…
@ataraxia Habar n-am. Uite că la asta nu m-am gândit. Important e că poate sta liniştit printre cei mai mari comici ai ecranului, pardon, ai romanului. El practică un umor foarte fin şi inteligent, iar Simion liftnicul e ceva de speriat – în cel mai bun sens :D.
@ darkclouds Cărtărescu e unic 🙂
pai nu prea stiu cu cine sa-l compar. de asta i-am urat drum bun. totusi mi-a placut ce a scris el pe la inceputuri, eu eram tanara iar el promitea multe.
cat despre petru cimpoesu, nu l-am citit si nu ma pot prinunta. oricum, pana acum nu m-a convins nimeni sa mai dau o sansa literaturii romane contemporane.
Păi muzicii române contemporane ştiu că i-ai dat (cel puţin) o şansă. Care e diferenţa? Gellu Naum, de pildă, ai citit?
muzicii romane este devarat ca i-am dat chiar vreo 2-3 sanse 🙂
nu am citit nici Naum. este fara comunism si fara viata mizerabila de zi cu zi? despre ce scrie dansul?
Help? Anybody? Despre ce scria Naum?
despre pinguini in comunism? am zis bine?
Perfect ;)!
Cum ramane cu dl Cartarescu? Astept…
alex, trecand peste scepticismul meu privind literatura romana contemporana, daca vei publica vreo carte promit sa te citesc 🙂
@darkclauds: cred ca am fost suficient de clara in ceea ce-l priveste pe cartarescu.
@alex: cum imi recomanzi Naum daca nu stii despre ce scrie? 😛
Scuze ca intreb, si sper sa nu deranjeze pe nimeni intrebarea mea, mai ales persoana careia i-o adresez:
ataraxia, cum justifici scepticismul fata de literatura romana daca nu ai prea avut contact cu ea?
pai este simplu. din fragmente citite pe ici colo, din carti incepute si neterminate, din recenzii cat mai multe si din subiecte care personal nu ma atrag. si astfel am renuntant.
Păi mă explic după cum urmează: cu mici şi notabile excepţii, aşa-zisul subiect al unei cărţi (sau al unui film) nu mă interesează aproape deloc. În asta constă geniul unui scriitor, cred eu. Orice carte rezumată la povestea pe care o spune e de o banalitate cumplită. Pentru mine maniera e cea care contează. Cu alte cuvinte, „cum?” şi nu „ce?”.
citesc prin presa straina si toti spun ca este vorba de o scriitoare germana. unii adauga undeva mic de tot ca s-a nascut in Romania, altii nu.
dar nu asta conteaza. trebuie sa pun mana pe Animalul inimii.
Păi este o scriitoare germană. Acolo şi-a scris cărţile, acolo e casa ei.
la bbc era scris mare ca s-a nascut in romania. the guardian si NY Time de asemenea scriu destul de clar unde s-a nascut si depre ce scrie hertza muller.
alex, de acord cu tine ca stilul conteaza si nu subiectul. ca de asta nu ne place dan brown, nu?
eu prefer sa citesc despre alte lumi, alte culturi, alte epoci. cat de frumos se poate scrie despre statul la butelii si despre avorturile ilegale de pe vremea lui ceausescu? pur si simplu nu vreau sa mai citesc despre societatea romaneasca de dinainte de revolutie, ma intristeaza si ma revolta. iar literatura contemporana este plina de asa ceva.
gellu naum mai avea o carte misto, una paraschiva sau zenovia … 🙂
alex, imi permit sa te contrazic putin: nici ce fara cum dar nici cum fara ce. 🙂
initial m-am bucurat, uite, domnule, un scriitor nascut in romania bla bla, sa vada si vestu ca nu suntem numai tigani si hoti. dar daca ma gandesc bine, nu cred ca este in favoarea noastra pana la urma.
Păi nu prea. Ea a plecat din pricina hărţuielilor Securităţii. Despre asta şi scrie. Şi foarte bine face.
cinemavictoria ai dreptate, am exagerat şi eu din raţiuni retorice…
„The most overwhelming experience for me was living under the dictatorial regime in Romania. And simply living in Germany, hundreds of kilometres away, does not erase my past experience,” Müller has said.
Imi pare rau pentru ea, dar si mai rau pentru milioanele de romani care s-au nacut si au murit in cosmunism si nu au avut o germanie in care sa fuga.
Păi milioanele alea de români n-au păţit ce-a păţit ea.
Câteva milioane ştiu sigur c-au dus-o bine şi regretă până în ziua de azi regimul. Oricum, ea a plecat doar în ’87.
😀 ce drăăăguuuţ! un subiect abordat cu seriozitate! ei, da, la ocazii cum să nu! părerea mea e că literatura română e cam fricoasă.
aaşaaaa, da, şi eu ca ataraxia „daca vei publica vreo carte promit sa te citesc”, mai ales dacă o câştig la concursul de week-end, cu dedicaţie, după cum ştii. adică nici nu tre’ să fie foarte nouă…
Foarte drăguţ din partea voastră! Păi atunci o scot direct veche, e bine aşa :D?
da, da. e perfect. şi să fie despre geometria în spaţiu.
sau despre pinguini in spatiu, ca tot s-a adus vorba mai devreme.
despre pinguina laika?
asta ramane la alegerea autorului, un functie de cata imaginatie are. sper totusi sa nu scrie despre noi, oamenii de pe blog 😀
e clar, s-a dus să scrie!
A, acuma zici?!??!
eu zic sa fim mai blande cu el ca nu se stie cat o sa ne rugam pentru un autograf pese cativa ani.
eu aş vrea ca prefaţa să fie scrisă de marius chivu
zic că se poate, cu ceva calităţi paranormale 😀
cred ca mai potrivit ar fi un preludiu de dan puric.
ataraxia dar ţie de ce ţi-e frică?
mie mi-e frica doar de bau-bau.
si de tunete 🙁
păi şi de ce sperai să nu scrie „despre noi, oamenii de pe blog”?
faci sondaj sau ce?
din princicpiu. nu vreau sa ajung personaj de basme.
aham. am înţeles. nu făceam un sondaj dar nu ştiam care era pericolul pe care nu-l întrevedeam. daaaa’ personajele de basm sunt simpatice! 🙂
unele.
ştiţi de ce e simpatică propunerea asta Q & A ? pentru că a fost trimisă la 23.20. restu’, le-am luat la verificat, sunt numai ziua, cam pe la prânz. cred că e foarte important. 😀
Păi noi am stat şi-am gândit din greu, până-n miez de noapte 😀
păi da. asta şi spuneam! 🙂 🙂
dincolo de spamul ăsta infernal ţin să zic şi eu că e o mare zi pentru naţiune
care naţiune? naţiunea celor cu bun gust (şi nu mă refer aici la canibalism)
io nu inteleg ce vrea sa spuna cristi c. daca ti se pare ca spunem prostii, zi-ne direct 😀
in alta ordine de idei, astept si eu ziua cand un premiant nobel care primeste peste un mil euro sa zica: de azi inainte cartile mele se ieftinesc nitel ca sa poata sa citeasca toata gloata cartile-mi de calitate ce au fost premiate. dar nu, ele se scumpesc si rascumpesc.
in portugalia de exemplu, unde salariul minim pe economie este de kkt – adica 450 euro, o carte costa in medie intre 14 si 20 si ceva de euro. o carte buna este pe la 18-20 de euro (mai putin unii clasici de-ai lor). si apoi se intreaba de ce nu se vand cartile aici.
vai ce comentariu am facut si eu. am pornit de la mere (adica de la cristi c.) si am ajuns la pere (adica pretul cartilor in pt). trist, maica.
Jeg skal komme når du er i stavanger : DTUUUUSEN takk for at du kommenterte i bloggen min!Blei så glad^^Jeg skal komme når du er i stavanger : DTUUUUSEN takk for at du kommenterte i bloggen min!Blei så glad^^
preţul cărţilor e una, calitatea lor e alta iar legătura dintre ele nu este direct proporţională în multe cazuri. cărţile sunt scumpe şi aici, motiv pentru care frecventez destul de des biblioteca judeţeană (mă lasă să le iau şi acasă!).
pe mine deja mă disperă comentariile despre herta muller care marcat golul de onoare
@cristi c.: de acord cu tine
@ora25: pai asta am zis si eu de la inceput. ma bucur pt ea (autoare) si pt circul ce se va crea. iar respectiva doamna nu mai stie cum sa uite ca s-a nascut in romania, iar eu nu pot sa uit ca tacsu´ a lucrat in SS.
SS??
ce origini grele într-adevăr… tată in SS, mamă deportată in URSS..
She portrayed the zealously fascist mentality of the German minority, its intolerance and corruption. Not surprisingly, she was sharply criticized at home for destroying the idyllic image of German rural life in Romania.
mda. adevarul e ca nimeni nu-si alege parintii la nastere.
pana la urma astea nu mai conteaza, conteaza daca scrie bine sau nu.
dar scrie prin ziarele internationale ca a fost premiata cu ocazia a 20 de ani de la caderea comunismului, ca a surprins bine viata nenorocita din totalitarism etc deci criteriul a fost politic sau nu inteleg eu bine?
păi cam aşa sunt criteriile juriului nobel şi probabil de-aia şi-a arătat şi ea lipsa de pasiune faţă de marele for.
umbla zvonul ca marele for ar fi antei-american si de aceea nu a mai pupat un scriitor american un nobel de destul de mult timp. cum comentati?
Cum nu? A câştigat Toni Morrison în 1993.
ma duc sa iau de haleala. va las cu tomitza.
cati ani au trecut din 93?
16
am revenit. ce discutii aprinse pe aici 😀
din cauza ultimelor două posturi am început să visez urât. spre exemplu, în noaptea asta am visat că mă invada Doamna Spam. Imi intra în casă şi nu mai voia să plece şi mă chinuiam să o dau afară şi nu reuşeam. la un moment dat chiar eram disperată, trebuia să plec la serviciu şi nu o puteam lăsa în casă, aşa că am început să caut lucruri cu care să-i dau în cap. m-am gândit la o tigaie, aşa cum văzusem prin desene animate – dar n-am găsit. încontinuu îmi ieşeau în cale numai caserole de plastic şi pungi de pufuleţi. apoi m-am gândit că fumatul ucide şi am vrut să îi ofer o ţigară dar mi-am amintit că nu mai fumez. un adevărat coşmar.
Ne pare tare rău să auzim una ca aceasta :(. Mai bine facem un concurs frumos?
daaa, concurs, uicheeeend!
da, da. concurs si SURPRIZA MEA!
si io am visat-o pe doamna herta muller care vroia sa emigreze in mexic … o fi bine?
uraaaaaaaaa! Barakutza Obamutza a luat Nobelul pentru paceeee. si ce daca.
pai pe ala l-a luat si yasser arafat …
Alex, corect, acolo este casa ei, dar a trait mai multi ani in Romania decat in Germania. mi se pare normal sa i se spuna scriitoare romano-germana.
Mda, o fi normal, habar n-am. Eu o s-o numesc, cu voia domniilor voastre, scriitoare germană. E clar că nimeni nu poate convinge pe nimeni în discuţia asta. Pentru mine, ce e important e că una din scriitoarele mele preferate a luat Nobelul. Şi încă pe cel literar 😉
N-are niciun sens să ne mai ciondănim pe tema asta. Cred că discuţia poate deja evolua spre teritoriul literar.
(Nu mă pot abţine: peste 20 de ani, când va fi trăit mai mult în Germania, va deveni în sfârşit scriitoare germană 😉 )
Gata. Cu răutăţile 😀 😀
sau mexicul vroia sa emigreze in herta muller …
nu mai tin minte …
Întotdeauna am susţinut că Mexicul nu e foarte serios…
notiunea de nationalism ma calca pe nervi, mai ales cand este prost inteleasa. si ce daca s-a nascut in romania? aici este vorba de mai mult, de limba, de cultura, de homelandul care pentru ea a fost si este germania, de cultura din care persoana simte ca face parte. pentru ea romania se reduce la dictatura comunista care i-a futut viata. cam atat.
haide sa nu ne mai asumam niste lucruri care nu sunt ale nostre, sa ne asumam mai intai rahatul in care ne afundam din ce in ce mai mult.
ai sa gasesti aici http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=13371 niste opinii pro si contra care poate te vor face sa vezi altfel lucrurile.
la cucaracha la cucaracha
ya no puede caminar
porque no tiene porque le falta
marihuana pa’ fumar
ai dreptate 🙂
Ataraxia a pus punctul pe i. Foarte bine spus.
En fin, io zic să aşteptăm interviurile care ne vor invada; cu siguranţă va fi întrebată de toate chestiunile astea şi le va lămuri.
Concursul de weekend se lansează azi la ora 18.00, să apuce clasa muncitoare să ajungă acasă şi să pape, ca să aibă mintea odihnită. 😀 😀
clasa muncitoare nu are cum sa ajunga acasa la ora 18:00 decat daca se teleporteaza la 17:59 😀
vinerea nu este zi scurta decat pentru cei care muncesc la stat si termina programul la pranz, asta in caz ca nu si-au luat concediu.
si SURPRIZA MEA????????????
Vine şi surpriza.
Nişte analize literare făcute de Securitate asupra operei proaspetei laureate Nobel: http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/09/securitatea-romana-despre-herta-muller/
super tare! sa-i dea cineva un telefon scriitoarei sa-i spuna ca au aparut si hartiile din dosarul ei 😀
ce mi-a sarit in ochi in acele docomente este faptul ca scrie clar: nationalitate germana si cetatenie romana. cat despre comentariile securistilor…sunt de-a dreptul hilare.
Nu ar fi primul roman plecat de pe meleagurile natale care ia premiul Nobel apoi. Dar tocmai experienta romaneasca reprezinta sursa ei de inspiratie, si cea care i-a adus recunoasterea oficiala. Mi se pare evident ca traiul in ambele tari a contribuit enorm la formarea sa, deci intrebarea daca e sau nu romanca e oarecum desueta.
Ma simt oarecum mandra. Pentru ca se vorbeste de Romania si zic eu, de bine. Chiar daca povestea Hertei e trista, e la timpul trecut…
teribil …
finally:
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6261562-cateva-ganduri-despre-muller-schlattner-rusinea-celorlalti.htm
foarte bine zis. chiar ca finally.
@defythewind: unde vezi tu ca se vorbeste despre romania de bine in toata povestea asta? asta isi imagineaza cei care sufera de mandrie nationala. atat. ai citit interviurile si declaratiile ei?
@ataraxia: Am citit ceva, ceva. Erau multe lucruri triste despre comunism si ceea ce se petrecea atunci, nimic de rau despre romani. Si o poveste frumoasa despre felul in care limba romana i-a influentat scrierile. Dar putea fi vorba, la fel de bine, despre orice alta limba, nu? Intamplarea a facut ca aceasta scriitoare sa se nasca in Romania. Cartile sale, insa, nu sunt o intamplare.
Si de cand mandria nationala e o suferinta? Cred ca lipsa ei, mai degraba, lasa urme adanci. Nu sunt adepta exceselor, dar felul in care ne punem cenusa in cap nu cred ca e in favoarea noastra. Nici a oamenilor deosebiti pe care ii alungam din tara asta pentru ca stim doar sa criticam. Si, in fond, ce conteaza? N-am nascut-o nici eu, nici tu. E doar un context in care se vorbeste de Romania. De ce toti romanii asteapta un laureat 100% cu sange de roman? Credeti ca el ar fi un „produs” mai autentic? Am avea vreun drept in plus sa ne laudam si sa fim mandri?? Unii nu sunt in stare nici macar acum sa se bucure pe deplin…
Pingback: Premiului Nobel pentru Literatură 2010: Mario Vargas Llosa « alex moldovan