Premiului Nobel pentru Literatură 2010: Mario Vargas Llosa

Academia Suedeză a anunţat câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură pe 2010. Este vorba de scriitorul peruan Mario Vargas Llosa.

Potrivit motivaţiei juriului, premiul a fost oferit: „pentru cartografierea structurilor de putere  şi pentru imaginile viguroase ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale”. Printre volumele sale se numără Mătuşa Julia şi condeierulConversaţie la CatedralaRăzboiul sfârşitului lumii şi Sărbătoarea ţapului. Valoarea în bani a Premiului Nobel este de zece milioane de coroane suedeze (circa 1,4 milioane de dolari). Valoarea simbolică e nelimitată.

Vă reamintim că, anul trecut, premiul a fost câştigat de scriitoarea germană de origine română Herta Müller (poate vă amintiţi de ea dintr-un concurs organizat mai demult pe acest blog…).

(articol preluat de pe 1001arte.ro)

P.S. Cine auzise de acest Llosa acum un an, când eu îl promovam intens prin tot felul de mijloace, de pildă, prin concursuri? Cine, vă întreb?

37 de comentarii la „Premiului Nobel pentru Literatură 2010: Mario Vargas Llosa

  1. darkclauds

    Raspuns la PS: Eu, prin facultate cand citeam Razboiul sfarsitului lumii si imediat dupa ce terminam cartea, o reciteam cu aceeasi incantare.
    Daca de Herta Muller am aflat de la tine, pe LLosa il citeam si iubeam de mult.

    Răspunde
  2. cinemavictoria

    dacă-mi amintesc bine, pe herta si pe llosa i-ai promovat in acelasi concurs – llosa s-a dus la cristi c, iar herta la mine. e evident, e ceva cu tine, ai niste capacitati … 🙂 tu erai ala legat la ochi la otv care-o cauta pe elodia? 🙂

    Răspunde
  3. ultimulunicorn

    eu am citit „Orasul si cainii” acum vreo 3 ani… si da l-as vota pe Llosa presedinte desi am zis ca nu mai intru intr-o cabina de vot in veci 😀 pt Llosa fac o exceptie!

    Mare om, mare caracter.

    Răspunde
    1. ultimulunicorn

      Nu stiu. 😀 ca nu-l cunosc personal, ai dreptate, insa are prestanta omu’… si imi place expresia:”mare om, mare caracter” in plus cartea m-a dat pe spate.

      Asa ca…

      Răspunde
  4. Viktor Bach

    Primul Llosa l-am citit în gimnaziu (Tia Julia…). Am toată seria de autor, deci nu mai trebuie să mă reped la librărie, post-Nobel (cum am făcut cu Pamuk și Müller). Războiul sfârșitului lumii mi s-a părut prea mult, eu mă mulțumesc cu Conversație la Catedrală în acest sens. Nu în ultimul rând, Paradisul de după colț e una din cele mai frumoase cărți pe care le-am citit vreodată.

    Cam târziu Nobelul, dar bine și-așa.

    Răspunde
            1. ora25

              🙂 asta cu număratul era pentru alex. da’ acu’ dacă mă gândesc mai bine… şi toată lumea o să plece… şi … cred că e mai bine cu ă. cu ă e toată şmecheria. că doar e un titlu cu şmecherie. (sper să nu fie traducătorul prin zonă)

              Răspunde
  5. defythewind

    Dude, mai bine taceai cu PS-ul ala. Eu n-am apucat sa citesc Llosa, am alte compendii pe lista de asteptare, si sunt o mare ignoranta si tot am auzit de el…

    Da uite ca ti-am mai marit audienta cu un comentariu.

    Răspunde
  6. ora25

    un lucru e sigur, ai influenţat Comisia. pare-se că după concursul organizat de tine, s-au apucat de citit. ce ne propui pentru la anu?

    Răspunde
  7. ggl

    Eu tot am încercat de mai multe ori să iau o carte scrisă de Llosa şi să mă apuc s-o citesc, dar de fiecare dată am renunţat. Nu cred că e genul meu. Oricum, buniesc că-şi merită premiul cu vârf şi îndesat.

    Răspunde
      1. ggl

        Aia mi-a zis şi un alt Alex, însă am deschis-o aleator şi am citit puţin din ea iar apoi am aşezat-o la loc în raftul librăriei.

        Răspunde
  8. Teodora

    Primul lucru care mi-a venit în minte când am auzit de Nobelul lui Llosa a fost că ce deşteaptă am fost io când am cumpărat de pe macatul unei tanti, întins pe trotuar la piaţă, Războiul sfârşitului lumii. Chilipir, fireşte. Citisem Povestaşul şi Oraşul şi câinii (apărute la Humanitas demult, prin ’92-’93). Cu Războiul sfârşitului lumii n-a mai fost la fel de uşor s-ajung la linia de finiş.
    De departe, cel mai mult mi-a plăcut Elogiul mamei vitrege (şi nu cred că e doar faptul că am citit-o mai încoace – temporal vorbind – şi-i mai vie, în timp ce la ’ălelante’ detaliile s-au mai estompat). Am primit-o de la o prietenă care fusese extrem de entuziasmată de lectura cu pricina şi, astfel, vrând-nevrând, mi-a creat un orizont de aşteptare care… a fost bifat după lectură.
    M-am cam lungit la vorbă. Enfin, dac-ar fi fost să spun esenţialul, m-aş fi rezumat la: şi mie-mi place Llosa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.