Lumina monocromatică este o radiaţie electromagnetică perfect sinusoidală. Lumina monocromatică (ideală) se caracterizează prin puterea P transportată şi prin frecvenţa f a oscilaţiei. Alternativ, în loc de frecvenţă, se utilizează lungime de undă , unde c este viteza luminii în vid. Lumina monocromatică este vizibilă pentru ochiul uman numai dacă lungimea de undă se încadrează între aproximativ 380-400 nm şi 700-760 nm (sau, echivalent, frecvenţa ei este între aproximativ 750 THz şi 430 THz).
Păreri, comentarii?
de ce nu se spune niciodată nimic despre lăţimea de undă?
sau despre înălţime…
despre aia s-a spus o vreme, până când Înălţimea Ta a fost înlocuit de Luminăţia Ta.
Atunci e clar de ce lăţimea de undă nu este utilizată, nu se poate spune Lăţimea ta :))))
Pentru că „lăţimea de undă” sau „înălţimea de undă” se numeşte amplitudinea undei. O undă are în general doar două dimensiuni. Undele electromagnetice (lumina de exemplu) au trei pentru că au de fapt două componente ortogonale (electrică + magnetică) ce se propagă în aceeaşi direcţie. În ambele cazuri dimensiunile la care v-aţi referit voi sunt amplitudini. Dar există lăţime de bandă pentru un canal informaţional care are ca purtătoare o undă. Asta e de o diferenţă între două frecvenţe de tăiere, deci se măsoară în herzti.
dar lăţimea amplitudinii?
Hertzi. Un hertz, doi hertzi. Heinrich Rudolf Hertz.
dar lăţimea unui hertz?
de când aşteptam să deschizi subiectul ăsta!…
Era timpul L-am întins pe masa de operaţie şi l-am deschis – what next :D?
aş risca un comentariu deplasat spre roşu…
Una dintre povestirile SF care mi-au incalzit copilaria era una ruseasca, „Lambda 0,76 – 420”. Oricum, un titlu mult mai misto pentru o scriere despre Omul Invizibil, nu?
oare era parte a războiului astronaut vs. cosmonaut :D?
daaaaaaaaaaaaa
eşti de acord? rămâne?
de ce nu-mi amintesc lectia asta?? E tot din Manualul de Limba Romana Clasa a III-a ?? Poate sa fi absentat eu atunci ?? 🙂
Dintre sute de absenţe / Care lasă mall-urile…
caaare mall-urile?, mai debraga bodegile,
zau Alex, nu mai induce pustimea in eroare ca am fost si noi asa mondeni pe cat is ei 😉
Alex – as voi sa aflu debraga (merci, mihaeladm), ce se intimpla cu lumina si ochiul uman intre 380-400 nm şi 700-760 nm ? Intzeleg ca inainte de 380 nm nu vedem, si nici dupa 760nm. Dar pe bucatzica dintre 400-700 nm care e situatziunea? ca sint ingrijoree.
Lumina cu lungime de undă <400 nm îţi strică celulele cu bastonaşe (cele pentru vedere în întuneric), iar cea cu <700 nm îţi încălzeşte ochiul. În intervalele de care ai zis tu vezi slab violet sau roşu închis, în funcţie de intensitatea luminii. Iar în intervalul 400-700 nm vezi normal.
>700 nm, scuze.
wow, u amaze me!