Cercetătorii britanici susţin că numărul Pi – care reprezintă raportul dintre circumferinţa şi diametrul unui cerc – este de fapt incorect şi ar trebui înlocuit cu o altă valoare, pe care aceştia o numesc „Tau”.
În toţi acesti ani am avut de-a face cu numărul greşit, când am folosit valoarea lui Pi„, a declarat Kevin Houston, profesor de matematică la Universitatea din Leeds (Marea Britanie).
„Pi nu este cel mai natural număr pe care îl putem asocia cu cercul. Numărul cel mai bun este de fapt 2Pi sau Tau„, susţine profesorul.
loooooooooooool
ce super, beauty and the test!
eu vreau să îmi reiterez comentariul pentru că nu mi-a ajuns. ce super, beauty and the test!
ci ajunsese, eu ţie ţi-am răspuns, decât 😀
da dar mai voiam eu! 😀
păi cred că Tau e încă în perioada de teste – da’ şi când îi dau drumul pe piaţă…….
la momentul 1:35 se vede că Pi este circumferinţa supra diametru, iar Tau este circumferinţa supra rază. deci formularea conform căreia „numărul Pi este de fapt incorect şi ar trebui înlocuit cu o altă valoare numită Tau” este echivalentă cu a spune că „toate temperaturile exprimate în grade Celsius sunt greşite, şi ar trebuie înlocuite cu temperaturi exprimate în Kelvin”. valoarea lui pi se poate calcula imediat măsurând cu o ruletă circumferinţa unui CD şi împărţind rezultatul astfel găsit la diametrul CD-ului (destul de uşor de măsurat, la rândul lui)…
Minunat. Ideea lui Michael Hartl de a nota 2pi cu tau ar genera mai multă confuzie. Acum cu ce naiba notăm constantele de timp, timpul propriu din relativitate, cuplul, durata de viaţă a emisiei spontane, funcţia tau a lui Ramanujan, torsiunea unei curbe în geometria diferenţială? Mai ales acolo unde intervine şi pi ca şi constantă în ecuaţii.
Singurul lucru decent pe care pot să-l fac e să dau „thumb up” celor două comentarii de mai sus. Eu, în liceu, la orele numite generic „de matematică”, mă ocupam cu – hai să zicem că mă ocupam cu totul altceva 🙂
e clar că m-am grăbit cu comentariul (am urmărit clipurile la serviciu, fără sonor şi m-am panicat când am văzut pi egal cu 5,14).
astea sunt amănunte
detalii picante… 😀
si tu? 😛
am chiar momente când regret, dar, din fericire, trec repede ;))