21 MARTIE 2013, ORA 20:00, BISERICA LUTERANĂ BUCUREȘTI
Bilete: (60 lei), abonamente (200 lei): online pe eventim.ro și în rețelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo, și în librariile Humanitas și Cărturești. Un eveniment JAZZ.RO.
JOI, 21 MARTIE
MIRCEA TIBERIAN – ORGĂ, CLAVECIN & LIVIU BUTOI – SAXOFOANE ȘI FLAUT. Colaborarea dintre pianistul Mircea Tiberian și saxofonistul Liviu Butoi datează de peste trei decenii. Proiectul pe care îl vor prezenta la Biserica Luterană din București se intitulează “Offerus” și conține atât compoziții, cat și creații improvizatorice colective interpretate la orgă, saxofon tenor, sopran, sopranino, flaut, flaut piccolo și clavecin.
NIK BARTSCH (PIAN), SHA (CLARINET BAS), MATS ESER (MARIMBA) & STRINGS ORCHESTRA. TWO THREE este o piesă scrisă pentru o orchestră de coarde, pian, bas clarinet și percuție (marimba, tobă mare, tobă mica și crotale). Este bazată pe câteva pattern-uri simple și capătă forță prin intercalarea lor și flow-ul constant. Premiera TWO THREE a avut loc în ianuarie 2013, în Zurich, cu Orchestra de Camera ZKO.
VINERI, 22 MARTIE
FERENC SNETBERGER (CHITARĂ) ȘI PAOLO VINACCIA (TOBE). Ferenc Snetberger este unul dintre cei mai cunoscuți și de succes artiști de jazz și world-music. Ferenc Snetberger își editează albumele la celebra casa de discuri germana Enja Records, albume ca “Nomad”, “Joyosa”, “Balance” sau “For my people” fiind excelent primite de public și critica de specialitate. Paolo Vinaccia este unul dintre cei mai prolifici toboșari din jazz-ul european, cu un corpus de peste 100 de albume. Italian pur-sânge, dar adoptat acum 3 decenii de norvegieni, Vinaccia înregistrează cu Arild Andersen, Oystein Sevag, Terje Rypdal, Bugge Wesseltoft sau Morten Harket. Provine dintr-o străveche familie de lutieri, asociata marilor nume de fabricanți de instrumente din peninsulă.
FRANCOIS COUTURIER (PIAN). Couturier este autor de muzică de film, colaborator la multe imprimări la ECM RECORDS, conducător al proiectelor proprii și fondator al Tarkovski Quartet. Își descrie propria muzică ca “necatalogabilă”, iar de când colaborează cu Anouar Brahem spune că a învățat să cânte “șoptit”, pentru a nu acoperi sunetul oud-ului. Cel mai recent proiect este duo-ul cu Anja Lechner – Impressions Intimes, prezent în acest Festival.
SÂMBĂTĂ, 23 MARTIE
MISHA ALPERIN (PIAN). Colaborează des cu violoncelista Anja Lechner, dar și cu ceilalți muzicieni ruși alaturi de care s-a consacrat (Moscow Art Trio), precum și cu multi artiști ECM, majoritatea nordici.
ANJA LECHNER (VIOLONCEL) – FRANCOIS COUTURIER (PIAN). Atât violoncelista germana, cât și pianistul francez erau colegi în cadrul celebrei case de discuri ECM, Anja Lechner înregistrând cu Dino Saluzzi și fiind membra a Rosamunde Quartet, iar Francois Couturier dezvoltând proiecte de muzică nouă și apărând pe albumele lui Anouar Brahem. Această afinitate muzicală a celor doi a condus în 2012 la formarea prezentului duo, în care interpretează piese de G.I. Gurdjieff, Federico Mompou și Anouar Brahem, precum și propriile compoziții ale lui Couturier în noi aranjamente. Repertoriul celor doi se află la intersecția dintre Est și Vest.
DUMINICĂ, 24 MARTIE
ARIANNA SAVAL- VOCE, HARPA, PETTER UDLAND JOHANSEN- VOCE, MANDOLINĂ. Arianna Savall este fiica celebrilor Monserrat Figueras și Jordi Savall. A debutat ca vocalistă de operă barocă în Basel, în 2000, în “Opera Seria” a lui Florian Leopold Gassmann. A colaborat pe mai multe albume la ECM Records, dar s-a lansat ca lider cu proiectul Hirundo Maris și albumul omonim, în 2012. Hirundo Maris este latinescul pentru o specie de petrel și, aidoma zborului migrator al păsării, ansamblul Ariannei – parțial muzica veche, parțial folk – migrează intre teme muzicale din Norvegia și Catalonia și adaugă propriile cântece.
ALEXANDER BĂLĂNESCU (VIOARĂ) – ROMÂNIA. Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai vizionari și interesanți violoniști din zilele noastre, el fiind și un compozitor prolific. Cu un repertoriu centrat pe muzica contemporana, artistul se concentrează întotdeauna pe explorarea unor elemente noi. S-a aplecat asupra moștenirii culturale românești în extraordinarul proiect Balanescu Quartet – Maria T.(anase) și în duoul cu Ada Milea – Insula, după Gellu Naum. A cântat, a compus și produs concepte foarte valoroase în Romania, spectacole de teatru, apariții pe scenele multor festivaluri autohtone.