Poem hibernal

Ceapa se toacă mărunt și se călește în untură,

orezul spălat se lasă puțin în apă să se umfle.

Carnea tocată se amestecă cu ceapa, orezul,

verdeața tocată mărunt, sare și piper.

 

Daca pasta obținută este prea consistentă,

se poate adăuga și puțină apă.

 

Se aleg frunzele de varză, iar în fiecare se va pune

câte o lingură din umplutura obținută anterior

și se rulează.

 

Într-o cratiță sau oală potrivit de adâncă

se așază un rând de varză murată tocată,

apoi un rând de sarmale peste care

se presară bucata de slănină afumată.

 

Procedeul se repetă până se umple oala.

 

Peste ultimul rând de sarmale se pune cimbrul,

câteva boabe de piper, apoi se acoperă cu foi întregi

de varză murată.

 

Se toarnă apa și zeama de varză cât să cuprindă compoziția,

apoi se pune oala să fiarbă la foc mic.

 

După ce mai scade zeama (circa 1 oră), se iau

foile de varză de deasupra și se adăugă pasta de tomate

subțiată cu apă caldă, se adăuga din nou

foile de varză care acoperă sarmalele

și se lasă să fiarbă, tot la foc mic, circa 2-3 ore

 

(oala cu sarmale poate fi pusă la foc mic

pe aragaz sau la cuptor).

 

După ce zeama a scăzut și foile de varză de deasupra

s-au uscat și rumenit,

sarmalele sunt gata.

 

Ingrediente: 1 kg carne de porc mai grasă, 100 gr orez, 2 cepe, puțină untură, 150 gr slănină afumată, 2 linguri pastă de tomate, sare, piper, verdeață (pătrunjel și mărar), 1 crenguță cimbru, 1 varză murată cu frunze subțiri.

Sursa: http://www.pensiunituristicebucovina.ro/mancaruri_traditionale_bucovina.php

2 comentarii la „Poem hibernal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.