Ceapa se toacă mărunt și se călește în untură,
orezul spălat se lasă puțin în apă să se umfle.
Carnea tocată se amestecă cu ceapa, orezul,
verdeața tocată mărunt, sare și piper.
Daca pasta obținută este prea consistentă,
se poate adăuga și puțină apă.
Se aleg frunzele de varză, iar în fiecare se va pune
câte o lingură din umplutura obținută anterior
și se rulează.
Într-o cratiță sau oală potrivit de adâncă
se așază un rând de varză murată tocată,
apoi un rând de sarmale peste care
se presară bucata de slănină afumată.
Procedeul se repetă până se umple oala.
Peste ultimul rând de sarmale se pune cimbrul,
câteva boabe de piper, apoi se acoperă cu foi întregi
de varză murată.
Se toarnă apa și zeama de varză cât să cuprindă compoziția,
apoi se pune oala să fiarbă la foc mic.
După ce mai scade zeama (circa 1 oră), se iau
foile de varză de deasupra și se adăugă pasta de tomate
subțiată cu apă caldă, se adăuga din nou
foile de varză care acoperă sarmalele
și se lasă să fiarbă, tot la foc mic, circa 2-3 ore
(oala cu sarmale poate fi pusă la foc mic
pe aragaz sau la cuptor).
După ce zeama a scăzut și foile de varză de deasupra
s-au uscat și rumenit,
sarmalele sunt gata.
Ingrediente: 1 kg carne de porc mai grasă, 100 gr orez, 2 cepe, puțină untură, 150 gr slănină afumată, 2 linguri pastă de tomate, sare, piper, verdeață (pătrunjel și mărar), 1 crenguță cimbru, 1 varză murată cu frunze subțiri.
Sursa: http://www.pensiunituristicebucovina.ro/mancaruri_traditionale_bucovina.php
Tare buuun poemul asta. Ma topesc dupa el… 😀
Sarbatori gustoase!
Mulțumesc la fel 🙂